Företag säljer lägenhetsbokningar för miljoner – utan bygglov

Exklusiva bostäder med inflyttning redan år 2022. Well fastigheter har sålt runt 900 förhandsbokningar för 20 000 kronor styck. Men det finns ett stort problem. Kommunen har inget samarbete med Well, det finns inga detaljplaner för området i Veddesta och i dag ligger det lagerlokaler på tomten.

  • Publicerad 09:50, 1 nov 2019

Här är det senaste bostadsprojektet i Järfälla – lägenheter i nya Urban park som säljs in som ”Ditt nya lyxiga hem” med preliminär inflyttning år 2022. Lägenheterna ska enligt Well Fastigheter ligga på Fakturavägen i Veddesta.

Redan nu kan man boka en av 1100 lägenheter i jätteprojektet och de ligger ute på bostadssajten Hemnet.

Kommunen: Vi har inget samarbete med Well fastigheter

Och bokningarna har ramlat in till Well fastigheter.

När kunder ringer till företaget berättar de att ungefär 900 förhandsbokningar är sålda. Kostnaden för en sådan är 20 000 kronor. Well fastigheter har alltså sålt förhandsbokningar för runt 18 miljoner kronor.

1100 lägenheter ska finnas i jätteprojektet Urban Park. Illustration: Well fastigheter

Lägenheterna ska vara minimalistiska med modern arkitektur skriver Well på sin hemsida. Ljus, rymd och hållbarhet är en röd tråd i deras projekt.

Nytt sätt att köpa lägenhet

De som bokat upp sig har nappat på erbjudandet om ”lyxiga hem till schyssta priser”. ”Urban Park är en chans att bo lyxigt, även för dig som inte har kapital eller rika föräldrar” står det att läsa på Well Fastigheters webbplats.

Fastighetsbolagets vd om lyxbygget: ”Jag ser ingen risk”

Lägenheterna ska säljas på ett helt nytt sätt – något som Well kallar BRF 2.0. En lägenhet med 1,5 rum och kök på 26,5 kvadratmeter ska kosta 275 000 kronor att köpa.

Den ekonomiska modellen bygger på att kunden ska äga bostadsrätten som vanligt, men att föreningen står för den största delen av lånen. Insatsen blir mycket lägre men månadskostnaden lite högre, skriver företaget på sin hemsida.

De verkliga lägenheterna ska inte avvika allt för mycket från bilderna. Materialen och färgerna ska vara samma enligt företaget. Illustration: Well fastigheter

Bygget har inte påbörjats

Företaget annonserar för lägenheterna i sociala medier. I kommentarsfälten skriver förväntansfulla kunder om kontrakten som de har köpt. En kvinna har bokat två stycken, ”till våra tjejer här hemma”.

Preliminär inflyttning är satt till 2022. Men än har bygget inte ens påbörjats.

Järfälla kommun utvecklar en helt ny stadsdel tillsammans med Well, skriver företaget på sin hemsida. Men när Mitt i pratar med kommunen finns ingen plan alls för lägenheterna och de känner inte igen samarbetet.

Inte heller det företag som i dag har verksamhet på tomten känner till något om bygget. De har inte heller några planer på att flytta.

Men enligt Well fastigheters vd Christofer Carlsson kommer kunderna att kunna flytta in i sina lägenheter 2022 som planerat.