Tufft tid. Många företag har haft det jobbigt sedan mars i 2020. På bilden syns en skylt från i fjol då Sollentuna centrum hade minskade öppettider på grund av pandemin. Foto: Tomas Stark

Företag måste betala tillbaka permitteringsstöd

Hittills har Tillväxtverket skickat ut krav på återbetalning av permitteringsstöd till fem företag i Sollentuna. Men det kan komma att bli fler.

  • Publicerad 08:40, 21 sep 2021

Då anser vi att vi snabbt ska göra ett återkrav på pengarna.

Tillväxtverket har delat ut många miljarder kronor i permitteringsstöd till företag som påverkats av coronapandemin, men nu måste en del av dem betala tillbaka hela eller delar av summan de fått.

Vid avstämningar har Tillväxtverket upptäckt att en hel del företag har fått mer pengar än de har rätt till.

Sedan några veckor skickas återkrav ut, först till de företag som inte ens hade lämnat in uppgifter för avstämningen inom tre månader utan att ha något giltigt skäl för det.

– Då anser vi att vi snabbt ska göra ett återkrav på pengarna, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket, till DN.

Väldigt olika belopp

I en del fall kan det röra sig om bedrägeri – och flera av ärendena har polisanmälts – men i många fall handlar det bara om missad avstämning.

I Sollentuna har fem företag fått återbetalningskrav – hittills. Det är företag från olika branscher och summorna varierar kraftigt.

Störst belopp, 64 044 kronor, av totalt 484 281 kronor som de fått för perioden mars–juni i år, ska ett företag inom teknikbranschen punga ut med.

I andra änden finns en skönhetssalong som har fått 93 724 kronor i stöd för januari–maj i år – och ska betala tillbaka 687 kronor av dessa.

Stödet enligt lagen om stöd vid korttidsarbete, så kallat permitteringsstöd, infördes för att hjälpa företag i drabbade branscher att ta sig igenom coronapandemin.

Kan hamna hos Kronofogden

Tre månader efter att permitteringsstödet betalats ut gör Tillväxtverket en kontroll.

Alla företag ska skicka in uppgifter för en avstämning. De som missar detta blir återbetalningsskyldiga.

Även de företag som har fått för mycket pengar – alltså om det visar sig att arbetstidsminskningen varit mindre än de uppgett i sin ansökan – måste betala tillbaka mellanskillnaden.

Bolagen har 30 dagar på sig att betala – annars tillkommer ränta. I förlängningen kan ärendet hamna hos Kronofogden.

Källa: Tillväxtverket

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20