Tillväxtverket har delat ut många miljarder kronor i permitteringsstöd till företag som påverkats av coronapandemin, men nu måste en del av dem betala tillbaka hela eller delar av summan de fått.

Vid avstämningar har Tillväxtverket upptäckt att en hel del företag har fått mer pengar än de har rätt till.

Sedan några veckor skickas återkrav ut, först till de företag som inte ens hade lämnat in uppgifter för avstämningen inom tre månader utan att ha något giltigt skäl för det.

– Då anser vi att vi snabbt ska göra ett återkrav på pengarna, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket, till DN.

Väldigt olika belopp

I en del fall kan det röra sig om bedrägeri – och flera av ärendena har polisanmälts – men i många fall handlar det bara om missad avstämning.

I Sollentuna har fem företag fått återbetalningskrav – hittills. Det är företag från olika branscher och summorna varierar kraftigt.

Störst belopp, 64 044 kronor, av totalt 484 281 kronor som de fått för perioden mars–juni i år, ska ett företag inom teknikbranschen punga ut med.

I andra änden finns en skönhetssalong som har fått 93 724 kronor i stöd för januari–maj i år – och ska betala tillbaka 687 kronor av dessa.

Stödet enligt lagen om stöd vid korttidsarbete, så kallat permitteringsstöd, infördes för att hjälpa företag i drabbade branscher att ta sig igenom coronapandemin.