2015 hävde kommunen kontraktet med Fastec efter att bygget försenats kraftigt. Foto: Mitt i

Företag förlorade tvist – måste betala 40 miljoner till Vaxholm

2015 bröt Vaxholms stad med företaget Fastec som hade uppdraget att rusta upp Campus Vaxholm. Fastec svarade med att stämma kommunen. Nu har tingsrättens dom kommit: företaget måste ersätta kommunen med 40 miljoner kronor.

  • Publicerad 15:42, 25 jun 2019

30 451 864 kronor för kostnader att bygga klart plus skadestånd, samt 10 851 420 kronor för rättegångskostnaderna. Så mycket måste företaget Fastec betala till Vaxholms stad enligt en färsk dom i Attunda tingsrätt.

På fotbollsspråk är vinsten 10-0

Lars Wessberg (M)

– På fotbollsspråk är vinsten 10-0. Vi har en mycket kompetent byggavdelning i vår lilla stad, kommenterar Lars Wessberg (M), ledamot i nämnden för teknik och tidigare stadsbyggnadsnämndens ordförande då Campus byggdes.

Fastec fick uppdraget att bygga om och bygga till skolidrottshallen på Campus Vaxholm 2012. Men bygget drog ut på tiden.

2014 lade Fastec ner arbetet under flera veckor, eftersom man ansåg att kommunen inte betalat för utfört arbete.

2015, ett år efter att arbetet skulle varit avslutat, sa kommunen upp kontraktet. Fastec svarade då med att stämma kommunen på närmare tio miljoner kronor och kommunen lade i sin tur in en stämning och krävde 30 miljoner av företaget.

Hade rätt att säga upp kontraktet

Fastec har hävdat att kommunens krav är preskriberat och att hävningen av kontraktet var obefogad.

Det tyckte inte Attunda tingsrätt som i stället gick på kommunens linje.

I domen skriver tingsrätten bland annat att kommunen till följd av ”i första hand förekommande förseningar har haft fog att säga upp entreprenadkontraktet”.

Domen kan överklagas till hovrätten senast 10 juli.