Föreställning med barn från Indiens bordeller

En annan verklighet visas upp i Rågsved, Alby och Huddinge den här veckan. Sex flickor som bor på bordeller i Indien sätter upp en föreställning om sina liv. – Jag hoppas att de som kommer ska bli berörda men samtidigt känna sig hoppfulla om framtiden, säger Karin Tennemar på barnrättsorganisationen Clowner utan gränser som ligger bakom att föreställningen kommer till Stockholm.

  • Publicerad 12:21, 10 jul 2018

Att växa upp på en bordell är självklart ingen drömtillvaro. Men det går att göra det bästa av situationen för stunden och försöka komma ur den på sikt. I indiska Kamathipura, som är ett av världens största red light district, bor det hundratusentals människor.

Många av dem är barn.

Nu kommer sex flickor som är mellan tio och 15 år gamla till Stockholm för att berätta om sina liv i en ordlös föreställning som blandar drama, teater, clown, skratt och lek.

På onsdag sätts den upp i Rågsved, på torsdag i Alby och på fredag i Huddinge.

Karin Tennemar på barnrättsorganisationen Clowner utan gränser, som ligger bakom att få hit föreställningen, berättar om hur idén till den kom till.

– Vi har jobbat i Indien och Kamathipura sedan 2013 och har ordnat olika aktiviteter för barnen som bor på bordellerna för att de ska få en paus och få vara barn, säger  Tennemar och fortsätter.

– De tre senaste åren har vi också samarbetat med lokala indiska artister som har anordnat aktiviteter i drama, teater och clowncirkus två gånger i veckan. En grupp av barnen har regelbundet fått gå på de aktiviteterna och det har utvecklats till föreställningen som nu kommer till Stockholm.

Har uppträtt för tusentals i Polen

Först spelade barnen föreställningen för sina mammor, men den senaste månaden har de även visat upp den i Polen.

– De var inbjudna till en barnteaterfestival där de fick spela för tusentals personer och möta andra barn från hela världen som också var där och uppträdde. Deras föreställning blev jättefint mottagen, många var väldigt imponerade, säger Tennemar och berättar om vad man kan förvänta sig av föreställningen.

– Föreställningen är ungefär en halvtimme lång och är ordlös för att alla ska kunna förstå. Den visar både svåra och roliga sidor av deras liv på ett lekfullt sätt och passar både för barn och vuxna.

Efter föreställningarna i Stockholm åker flickorna tillbaka till vardagen i Indien.

– Det känns fruktansvärt, men vi hoppas att hela den här upplevelsen åtminstone ska bidra lite till att de kan ta sig ur sin nuvarande situation. Några av deras mammor har till exempel sagt att bara medvetenheten om att det finns en annan värld som de kan drömma om kan vara mycket värd, säger hon och fortsätter.

– Sedan tycker barnen att det är väldigt roligt att göra det här och de är stolta över att få visa upp något de är duktiga på. Förhoppningsvis kan det stärka deras självkänsla och få dem att tro på att en annan värld är möjlig.

Vill inte bara visa upp det hemska

Det görs mycket för att barnen på bordellerna ska få mer drägliga liv, men för många är det svårt att ta sig därifrån även på sikt.

– Vi samarbetar med lokala organisationer som ska ge de dagliga aktiviteter. Till exempel någon typ av skola och att hjälpa dem att försöka ta sig därifrån i framtiden. Men tyvärr föds många av barnen in i en skuld till bordellägare och blir fast där.

Vad hoppas du att de som tittar på föreställningen kommer ta till sig?

– Förhoppningsvis kan folk få mer förståelse för hur världen ser ut på andra ställen. Och efter metoo-vågen hoppas jag att det här kan bli en förlängning på den diskussionen, för de här barnen utsätts för övergrepp dagligen på olika sätt, säger Tennemar som förklarar varför föreställningen ändå inte bara kommer vara en odyssé i hemskheter för de som kommer och tittar.

– Vi beskriver verkligheten på ett sätt som den ser ut där, och det är hemskt på många sätt, men vi vill också visa att man ändå kan åstadkomma något och inte ska ge upp. Jag hoppas att de som kollar på föreställningen ska känna sig berörda efteråt men också hoppfulla om framtiden och tänka att om de kan göra det här vad kan inte jag göra då?

 

 

Fakta

Tid och plats

Onsdag 11 juli 13:00, Nya Rågsved folkets hus

Torsdag 12 juli 15:00, Rotemannavägen 22 i Alby

Fredag 13 juli 19:00, Teater sláva och tonsalen i Huddinge

Visa merVisa mindre