Föreningens kamp mot finska jätten

Skokloster Samfällighetsförening, Väghållaren har länge fört en ojämn kamp mot Stora Enso. Nu har man tröttnat på bemötandet från skogskoncernen.

  • Publicerad 08:36, 24 mar 2021

När man tittar på vad Stora Enso står för blir man ännu mer irriterad

De gigantiska högarna snuddar vägen. Stefan Wiberg visar på problematiken. De bör ligga ett par meter in i skogen, men i stället är de placerade strax sträckan där bilar ska köra och på själva vägen är det fullt av rester från det som är avverkad skog.

– Den här veckan ska det komma en kille med en väghyvel och om det ligger en massa skräp på vägen så kommer det ner i marken och då förstör man vägkroppen. Man blir bara väldigt irriterad, säger Stefan Wiberg.

Han tar emot Mitt i nere vid Skoklostervägen. Där har det också legat skogsmaterial, men av det syns inget.

– Det låg timmerstockar utefter den här vägen och då ramlar det bark och pinnar på Skoklostervägen. Då, innan de är på väg härifrån, då går de ut och krattar bort det och kör ner det så att det blir snyggt och fint på den här asfalterade vägen. Men när de kommer upp i skogen, då skiter de i det. Sedan ser det förskräckligt ut på vägarna, säger Stefan Wiberg.

Stora Enso har funnits i Skokloster i många år. Stefan Wiberg själv har haft med företaget att göra i drygt tre år och länge var det inte några konflikter alls mellan Samfällighetsföreningen och företaget.

– Men vi började dokumentera deras arbete vid den här tiden förra året. De har inget avtal med oss som väghållare och de har inte heller bett om lov och de har egentligen inte lov att få åka på våra vägar, men det struntar de i.

En och en halv mil väg

Föreningen får kommunalt och statligt bidrag för att sköta om vägarna och det handlar om knappt en och en halv mil väg. Föreningens omsättning ligger på runt 300 000 kronor. Han pekar uppåt från Skoklostervägen och in i skogen.

– Här bor det inga människor och vi har ledsnat nu så vi kommer ta bort 5,6 kilometer av den vägen för att minimera och minska ytan mot Stora Enso och det är för att de är hopplösa att ha att göra med.

– Det som man blir mest irriterad över är att de hela tiden förminskar skadorna. De säger att ”det här är inte onormalt slitage.” Nej, nej. Vi hade världens sämsta vinter och det var ingen tjäle och då körde de sönder vägarna och de återställer det inte.

”De har fina ledord”

Stefan Wiberg slår fast att föreningen inte vill ha någon ekonomisk ersättning, man vill bara ha ett fungerande samarbete.

– När man tittar på vad Stora Enso står för blir man ännu mer irriterad. De är ISO-certifierade. De har fina ledord om att man gör saker rätt, det har vi inte sett något av. Det vi har sett väldigt mycket av är hur duktiga de är på att undvika kostnader.

Stora Enso

Stora Enso Oyj är en finländsk skogsindustrikoncern med verksamhet i fyra världsdelar. Företaget arbetar huvudsakligen inom områdena förpackningar, produkter av biomassa, träprodukter och papper. Huvudkontoret ligger i Helsingfors i Finland.

År 2019 uppgick omsättningen till 10 miljarder euro. Stora Enso har omkring 26 000 anställda runt om i världen. Bolaget återfanns på sjunde plats i en internationell rangordning av skogs-, pappers- och förpackningsföretag efter omsättning år 2015.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Det här är coronaläget i Upplands-Bro just nu

✔ Så många bekräftade fall ✔ Antalet som fått vaccin I Upplands-Bro har den senaste veckan 102 nya bekräftade fall av covid-19 konstaterats.fredag 9/4 11:36

BLÅLJUS: Stöld och inbrott

Ständigt dessa stölder ur containrar på byggarbetsplatser. Nu har det hänt igen.torsdag 8/4 14:45