Kebabrestaurangen Midan fick rätt av Stockholms tingsrätt. Nu ska föreningen överklaga domen. Foto: Niklas Loman

Föreningen vill vräka Midan igen – överklagar domen

Vräkningen av kebabrestaurangen Midan i Hornsberg ogillas – men bostadsrättsföreningen kommer att överklaga domen. – Det är en kallare och mer hänsynslös värld vi går in i om restaurangen får rätt, säger advokat Jörn Liljeström.

  • Publicerad 12:40, 8 maj 2020

Bostadsrättsföreningen Välbehagets advokat Jörn Liljeström är besviken över Stockholms tingsrätts dom som ogillar föreningens vräkning av Midan.

– Det här ger frikort till restaurangen att fortsätta störa. De behöver inte ens förneka att de stör. De kan säga: ”Jajamensan fattas bara! Vi stör jättemycket och det har vi rätt till.”

”Får störa hur mycket som helst”

Föreningen kommer att överklaga domen till Svea hovrätt.

– Jag hoppas att det här inte sätter en standard. Hyresgäster kan tolka det som att om det inte står uttryckligen förbjudet i avtalet så får man störa hur mycket som helst, säger Jörn Liljeström.

”Dundrar som åska”

Enligt honom har få hyresvärdar den typen av avtal som skulle krävas för att stoppa störningarna.

– De flesta som hyr ut lokaler till verksamheter förlitar sig på Fastighetsägarnas standardavtal och där förlitar man sig på lagstiftningen. Den fokuserar inte på vad du gör utan på effekterna. Man får städa på natten om man gör det stillsamt. Men du får inte dra en gastub över ett klinkergolv eller en rullvagn så att det dundrar som åska.

”Lyssnade på – men struntade i”

Men en detalj i domen är Jörn Liljeström nöjd med.

– Något som är bra i domen är att tingsrätten konstaterar att störningarna har funnits trots att verksamheten sagt att det inte gjort det. De boende har blivit lyssnade på – men struntade i.