Efter pandemiregeln om max åtta personer vid samlingar har verksamheten i Spångafolkan närmast gått i stå.

För att klara ekonomin har föreningen som driver samlingslokalen sökt alla bidrag som är möjliga att söka, enligt föreståndaren Lena Dinter. Hon efterlyser en bättre kommunikation med staden om hur stadens plan ser ut för Spångafolkan.

– Vi vill få ett omtag om huset och framtiden, om huset ska leva vidare, säger hon.

Föreningen som sedan 80-talet sköter driften av Spångafolkan, Spånga medborgarhusförening, ser helst att någon annan tar över.

– Jag har svårt att se att en förening ska driva det här, säger Leif Lennbom, föreningens kassör.

Miljonhyra

Förutom värme, vatten och el betalar föreningen nästan en miljon kronor i årshyra. Den senare summan anser Leif Lennbom borde gå att förhandla ner under pandemin.

– Vi skulle vilja ha en hyresnedsättning ett tag.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), bollar över till fastighetskontoret:

– Upplever en hyresgäst att det inte fungerar fullt ut så förutsätter jag att kontoret tar detta på allvar och arbetar för en förbättring, säger Wedin.

Flera brister

I december kom en konsultrapport som visade på flera brister i byggnaden och en renoveringsnota på omkring 10 miljoner kronor.

Dennis Wedin säger att det inte är aktuellt att göra samtliga renoveringar nu under pandemin när byggnaden nästan står tom.

– Fastighetskontoret bedömer att det inte finns skäl för att göra omfattande renoveringar på en och samma gång. För att kostnadseffektivisera görs därför de åtgärder som krävs nu, medan annat som har fortsatt livslängd får vänta.

Dennis Wedin anser att staden ska fortsätta låta föreningar sköta driften av Spångafolkan:

– Ja, vi tycker att upplägget fungerar. I februari kommer Röda korset börja sköta aktiviteter i Spångafolkan, där de kommer jobba tillsammans med både unga och andra föreningar för att skapa ännu mer liv och rörelse kring Spångafolkan.