Kvarnparken. Myrna Smitt berättar att de tycker Kvarnparken är fint omhändertagen. En viktig plats för många danderydsbor - speciellt på sommaren. Foto: Mikael Andersson

Föreningen som vill skydda Nora torg

Föreningen har sedan 2016 drivit ett lobbyarbete mot byggplaner i Nora, med Myrna Smitt i spetsen. Mottot: "Torget är en del av villastaden och ska utvecklas i takt med noragårdsstråket"

  • Publicerad 11:39, 17 maj 2022

Man behöver ta hand om det gröna som finns. Snygga upp där det behövs.

Länge har det funnits planer på att bygga till och bygga om i Nora torg. Flerbostadshus och nya lokaler för handeln i centrumet. 2015 kom man fram till att ett 70-tal nya lägenheter, med max fyra våningar, och bottenvåningar för butiker eller restauranger skulle kunna byggas.

Planer som gjorde att lokalborna röt ifrån.

2016 bildades föreningen Nora torgs framtid, som i dag leds av Myrna Smitt. En gemensam röst för grannskapet mot kommunen och fastighetsägarnas planer.

Till den kommande hösten ska nya planer för utvecklingen av den centrala delen av stadsdelen presenteras. Då hoppas Myrna Smitt att man har tänkt om.

– Man la ner de tidigare planerna för att motståndet var för hårt. De som bor här vill värna om villastaden.

Kulturhistorisk plats

Sedan 80-talet bor Myrna Smitt här i de ståtliga "Giraffhusen" intill Kvarnstigen.

Föreningen hon leder har ett 100-tal medlemmar, varav en handfull aktiva i styrelsen som bevakar Nora. Varje månad skickar de ut medlemsbrev och berättar om det senaste i kampen för torget.

– När något speciellt händer så berättar vi det. Det uppskattas av många, och det finns en ande här att man bryr sig om Nora.

Hon tar med oss på en promenad längs med en del av Noragårdsstråket, från Klockar Malms väg ner till Danderydsvallen. Hon berättar om de kulturhistoriska byggnaderna, som gamla postkontoret och brandstationen, och om hur området förvandlas till en liten riviera på sommarhalvåret.

Ska man bygga här ska det göras sparsamt, menar hon.

– Vårt motto är att torget är en del av villastaden och ska utvecklas i takt med noragårdsstråket.

Något man dock inte vill ha är fler flerfamiljshus. Om något ska byggas ska det passa in i stadsbilden. Hus i stil med de på Näckrosvägen är bra exempel, menar Myrna Smitt.

– Någon liten bebyggelse, något som är anpassat till det som finns.

Noragårdsstråket. Från båthamnen till gropen, via Noragårdsvägen, går Noragårdsstråket. En sträcka man kan fokusera på att utveckla, säger Myrna Smitt. Foto: Mikael Andersson

Dagvatten. Dagvatten är också en viktig fråga i Nora. Det pågår just nu en utredning kring översvämningsrisker i området. Här är bäcken som knyter ihop stadsdelen med Ekebysjön. Foto: Mikael Andersson

Danderydsgården. Danderydsgården är kulturnavet i stadsdelen Nora, berättar Myrna Smitt. Foto: Mikael Andersson

Giraffhusen. De kända husen ritade av arkitekten Sixten Magnusson i Nora, som kallas Giraffhusen. Här har Myrna Smitt bott i 40 år. Foto: Mikael Andersson

Kan det inte vara bra att bygga hus för fler familjer, när det är sådan brist?

– Nej, det finns redan. Vi har en bra blandning av bostadshus, radhus och flerfamiljshus. Det är redan tätbebyggt som det är, säger Myrna Smitt.

Noragårdsstråket

Kommunens upprustning av Kvarnparken, som man kan säga är hjärtat i Nora, är något som har uppskattats av många, understryker hon.

Om man ska förändra något i Nora så är det att utveckla Noragårdsstråket, från Gropen ner till Båthamnen.

– Man behöver ta hand om det gröna som finns. Snygga upp där det behövs.

(M) vill bygga flerfamiljshus

Sedan de misslyckade utvecklingsplanerna för ett antal år sedan har majoriteten sagt att man inte vill bygga stort i området. Till hösten väntas de nya planerna presenteras.

– Vi vill ha ett lågt flerfamiljshus nära torget som passar med övrigt bebyggelse, och eventuellt mindre radhus. Vi är måna om en bra dialog med de som bor där innan vi kommer med ett förslag, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Föreningen tycker att man ska fokusera på att rusta upp noragårdsstråket. Vad tycker ni om det?

– Det tycker vi också är viktigt. Men det ena utesluter inte det andra.

Nora torgs framtid

Förening med ett 100-tal medlemmar och som bildades 2016.

Skapades i samband med de nya planerna på att utveckla stadsdelen Nora och torgområdet.

Drivs idag av en styrelse på ett 10-tal personer.

Genom att utveckla Noragårdsstråket skapas ett grönt, attraktivt och sammanhängande promenadstråk som knyter ihop Edsviken, Nora träsk och Nora torg i väster med området kring Danderyds kyrka och naturreservatet Ekebysjön i öster.

Visa merVisa mindre

Byggplaner, Nora torg

Danderyds kommun skriver om planerna på att bygga i Nora torget:

"Ett nytt förslag, innehållande färre bostäder än tidigare förslag, håller på att utarbetas. Det innebär att tidigare bebyggelseförslag inte längre är aktuella. När förslaget är färdigställt kommer det skickas ut för synpunkter. Det kan tidigast ske under hösten 2022."

Källa: Danderyds kommun

Visa merVisa mindre