Rita Horndahl och Mats Westberg på taket, där föreningens solceller ska placeras. Foto: Ida Persson

Föreningen som tänker spara miljoner på att bli gröna

Att bli en grön bostadsrättsförening är inte helt enkelt – men det betalar sig. Kallt bergvatten, solceller och partikelfilter ska hjälpa 132 lägenhetsägare i Bergshamra att minska sin energiförbrukning till en femtedel. – Vi blir i princip helt självförsörjande, säger Mats Westberg, kassör.

  • Publicerad 05:16, 15 sep 2020

På Ripstigen i Bergshamra, Solna pågår en mindre miljörevolution.

Under sommaren har bostadsrättsföreningen Ripan, som består av 132 lägenheter, genomfört omfattande byggarbeten. Målet: att bli så klimatsmarta som möjligt. Taken har lagts om för att göra plats åt solceller och ett hypermodernt uppvärmningssystem har installerats.

Minskar till en femtedel

Med hjälp av bergvärme, solpaneler och luftcirkulation via sopnedkasten (som stängts och sanerats) planerar föreningen att minska sin totala energiförbrukning från från 1300 MWh till 250 MWh per år, motsvarande 80 procent. Avancerad temperaturstyrning i lägenheterna ska hålla kyla och värme på en jämn nivå.

– Vi räknar med att det kommer börja betala sig om åtta, tio år. Då har vi fått ned kostnaderna och energiförbrukningen till en femtedel, säger Rita Horndahl, ordförande i Ripan brf.

”Som ett kretslopp”

Rita Horndahl och Mats Westberg visar mig runt i huset. På ytan ser det ut som vilken 50-talsfastighet som helst men små detaljer i trapphuset skvallrar om föreningens miljötänk. Ovanför varje lägenhetsdörr finns en vit plåtlåda, till exempel. I lådan finns ett luftfilter som används för att skapa jämn temperatur i lägenheterna. Luckorna till sopnedkasten har bytts ut till små fläktfilter.

– Vi får in frisk luft genom ett partikelfilter på taket. Den varma luften går in i systemet och färdas sen ut igen. Det är som ett kretslopp, säger Mats Westberg.

De vita plåtlådorna ser inte mycket ut för världen, men är en del av föreningen Ripans nya gröna ventilationssystem. Foto: Ida Persson.

Kylsystem med hjälp av bergvatten

Ett nytt tillskott i föreningens satsning är det nya nedkylningssystemet som med hjälp av kallt bergvatten ska se till att hålla nere temperaturerna på sommaren.

– Det kan bli 28 grader i lägenheterna när det är som varmast och det förstår ju alla att det är inte särskilt behagligt. Dessutom tror jag att de varma somrarna bara kommer att bli vanligare. Det här blir en komfort för de boende som jag tror är ganska unikt, säger Rita Horndahl.

Arbetet med klimatanpassningarna har gjort att föreningens styrelse tvingats läsa på om saker de annars inte haft en susning om. Rita och Mats beskriver det som en ingenjörsutbildning i miniformat.

– Jag har jobbat som restauranglärare och kan ingenting om ventilation och klimat. Vi har tvingats informera oss och alla har blivit mer energimedvetna med tiden, säger Rita Horndahl.

– Det är faktiskt ganska kul, säger Mats Westberg.

Mats Westberg visar ”hjärtat” i den nya gröna ventilationssystemet. En partikelfilter som transporterar varm och kall luft genom föreningens 132 lägenheter. Foto: Ida Persson.

Fick bidrag på 600 000

Att klimatanpassa sin bostadsrättsförening är också att dyka in i en administrativ snårskog. Det krävs bygglov och ansökningar till myndigheter. För att inte tala om dyra lån.

Men trots att omställningen inneburit stora utgifter menar Rita Horndahl och Mats Westberg att de inte haft problem att få med sig medlemmarna på tåget. En viktig faktor var bidraget från Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsfond på 600 000 kronor och rabatten från kommunen som hjälpte till att finansiera solcellerna.

– Det känns jättebra att göra miljövinster som också betalar sig ekonomiskt. Vi blir i princip helt självförsörjande när det här är klart. Folk tycker att det känns bra, säger Mats Westberg.

– Som det ser ut nu kommer vi inte ens behöva höja avgifterna, säger Rita Horndahl.

Fakta

Vill din brf ställa om? Så gör ni

Naturskyddsföreningen listar några enkla tips på hur man klimatanpassar sin brf.

  • Energieffektivisera och använd miljömärkt el. Kontrollera att elen kommer från förnybara källor och välj el som är märkt med ”Bra Miljöval”.
  • Skaffa en miljöpolicy. Om man har en plan är det lättare att mäta resultaten.
  • Gör plats för elbilar. Att skaffa en laddstolpe till föreningens parkering är enkelt. I dag finns fler bolag i Stockholmsområdet som installerar laddstolpar.
  • Installera solceller. Kommunen kan bidra med pengar till detta. Överskottet under sommarmånaderna kan säljas till elbolag och intäkterna användas till att sänka avgifterna.
  • Ta hand om träd och buskar. Träd binder mycket koldioxid. Buskar och blommor lockar livsviktiga pollinatörer.

Här går det att läsa mer om hur man ansöker om pengar för att ställa om.

Källa: Naturskyddsföreningen
Visa merVisa mindre