Föreningen har stängt deras lokal där ett stort knarkbeslag gjordes förra veckan. Foto: Anna Z Ek

Föreningen om knarkbeslaget: ”Vi är chockade”

Polisen beslagtog, knark, vapen och pengar. Nu har föreningen stängt lokalen i Rinkeby. – Vi är chockade över att det har hittat droger, vapen och pengar i vår lokal, säger en styrelserepresentant från föreningen. Hur framtiden kommer att se ut för föreningen ska hyresvärd och polis prata om tillsammans med styrelsen.

  • Publicerad 15:13, 4 sep 2018

Mitt i berättade förra veckan att polisen under en husrannsakan i en föreningslokal i Rinkeby beslagtog, stora mängder narkotika, pengar och vapen.

Skarpladdat vapen i lokalen

Enligt polisuppgifter till Mitt så var vapnet som påträffades i lokalen skarpladdat.

Polisen har tidigare bekräftat de hållit koll på aktiviteterna i lokalen, som hyrs av föreningen Eritrean war disabled fighters association.

En representant från styrelsen, som av rädsla inte vill uppge sitt namn, säger till Mitt i att de bestämt sig för att tillfälligt stänga lokalen.

Föreningen har stängt lokalen

– Vi är chockade över att det har hittat droger, vapen och pengar i vår lokal. Särskilt eftersom vi har kontakt med polisen, som är hos oss nästan varannan dag, säger styrelserepresentanten.

Varför är polisen hos er så ofta? 

– Vi har stora problem med ungdomar som har narkotikaproblem och som springer in i lokalen.

Vilken typ av verksamhet bedriver ni i lokalen? 

– Det är landsmän som träffas, tittar på tv från hemlandet, fikar och spelar biljard.

Han uppskattar att föreningen har omkring 350 medlemmar och den har varit registrerad som en ideell förening i 24 år.

– Vi har bestämt att hålla lokalen stängd under polisutredningen för säkerhetsskull. Vi planerade också att stänga tillfälligt eftersom vi ska flytta till nya lokaler.

Hyresvärden: ”Vi ska prata med polisen”

Centrumägarna Fastpartner som hyr ut lokaler till föreningen har varit i kontakt med föreningen. Tanken har varit att föreningen ska erbjudas nya renoverade lokaler.

– Vi har varit i kontakt med föreningen. Det är svårt att få en tydlig bild av vad som hänt, styrelsen har tidigare sagt att det inte är medlemmar som är inblandade utan, att det handlar om personer som trängt sig in i lokalen, säger Mats Carinder, centrumchef på Fastpartner som äger Rinkeby centrum.

– Det vi måste göra nu är att tillsammans med föreningen och polisen sätta oss ner och prata om hur det ska se ut framöver, säger han.

Föreningen har sedan 2010 beviljats ekonomiska bidrag för deras verksamhet från bland andra socialnämnden i Stockholms stad och från hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting.