Föreningen ger upp efter 91 år på träslottet

Föreningen Kulturella Ungdomsrörelsen har hyrt Sillvik i närheten av Sturehovs slott i 91 år. Men nu ger de upp. En sista konsert kommer att hållas på torsdag. – Det är väldigt vemodigt, säger Inger Lagerman i föreningen.

  • Publicerad 12:17, 5 sep 2018

I närheten  av Sturehov byggdes den ståtliga träbyggnaden med 16 rum och tre verandor år 1884. Byggnaden ägs i dag av Stockholms vatten och avfall, men har sedan 1927 hyrts av Kulturella Ungdomsrörelsen.

Sillvik är en unik byggnad i Botkyrka. Foto: Most Photos.

Nu går en epok på Sillvik i graven. Nästa år slutar föreningen hyra och på torsdag anordnar man sin sista musikföreställning. Konserterna har varit en del av Sillvik i 20 år.

– Det är ganska hårda villkor för att hyra Sillvik och nu är vi knappt 100 medlemmar. Det var annat när vi var 400-500 medlemmar, säger Inger Lagerman som är ordförande i föreningen.

Haft kollon på Sillvik

Förutom musiken har föreningen bland annat ägnat sig åt byggnadsvård, torpvandringar, idrottstävlingar och föreningskollo.

– Jag har varit kolloledare under sju somrar, berättar Inger Lagerman.

Fem gånger om året har det varit musik på Sillvik. Foto: Inger Lagerman.

Musikprogrammen fem gånger om året är något föreningen är stolt över.

– Bengt Gustafsson som är musikansvarig i föreningen är själv operasångare och han har lyckats få dit väldigt fina artister.

Sista konserten

Klockan 19 på torsdag 6 september hålls den sista konsertkvällen. Då uppträder tenoren Bengt Gustafsson i musiksalongen tillsammans med sopranen Eva Svärd Mannerstedt och pianisten Jan-Erik Sandvik.

Oklart vilka tar över

Vad som ska hända nu med den gamla sommarvillan är oklart.

– Vi hade gärna sett att kommunen tagit över den som hembygdsgård, som vi hade kunnat hjälpa till att driva, säger Inger Lagerman.

Men föreningen gick inte i mål med de planerna. Och nu har de sagt upp sig från kontraktet som upphör i början av nästa år.

”I samma anda”

– Vi tittar nu på hur Sillvik kan förvaltas vidare på ett bra sätt och det finns flera intressenter som är gärna vill hyra. Vi söker någon som kan driva det i samma anda som tidigare, säger Alexandra Fleetwood som är pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Fakta

Sillvik i korthet

Huset uppfördes år 1884−85.

Det är det enda i sitt slag i Botkyrka.

Huset har 16 rum i tre våningar med tre verandor över varann.

Källa: Holger Ellgaard/Wikipedia
Visa merVisa mindre