Mitt i Enköping har tidigare skrivit om att Fånö badplats kan läggas ner till nästa sommar med tanke på att det saknas driftansvariga.

Detta eftersom Löts Bygdegårdsförening, driftansvar-iga sedan 2007, har sagt upp arrendeavtalet med markägaren Fånöö Godsförvaltning.

Nu kommer förklaringen till varför. Det handlar om en konflikt mellan de två parterna kring grundlägg-ande villkor i det så kallade arrendeavtalet.

Bygdegården förklarar

Anette Lamell, kassör i Löts Bygdegårdsförening, säger:

− Problemet är att Löts Bygdegårdsförening och allmänheten inte får tillgång till badplatsen under sju månader på året eftersom markägaren spärrar av området med bommar under vinterhalvåret.

De betalar arrende för hela året.

− Med tanke på att vi bara har tillgång till platsen under sommarmånaderna så ärarrendeavgiften väldigt dyr.

Anette Lamell fortsätter beskriva problematiken med att inte ha tillgång till badplatsen hela året.

− Det är ju som att flytta in i en hyresrättslägenhet, men under perioden oktober till maj måste man flytta ut – men samtidigt fortsätta betala hyra för perioden. Det går ju inte. Därför har vi sagt upp avtalet.

”Levande plats på vintern”

Att området kring Fånö Badplats har potential för att vara en mötesplats för människor även under vintern är tydlig enligt Anette Lamell.

− Jag ser möjligheter för att det skulle vara en levande plats även på vinterhalvåret för bygden. Det skulle kunna vara en startpunkt för långfärdsskridskor för att snabbt kunna ta sig ut och åka, men även bara för att träffas och grilla på vår och höst.

Mitt i Enköping har varit i kontakt med markägaren Fånöö Godsförvaltning som skriver i ett mail att: ”De samtal vi har med Löts Bygdegårdsförening likväl som med andra hyresgäster har vi direkt med dem och har inte tänkt föra dessa via tidningar. Jag vill inte heller spekulera i vad som händer nästa år med badet”.

Nu återstår det att se vad som händer med badet nästa sommar och om det finns någon som vill ta över drift-ansvaret.

Om badplatsen läggs ner kommer Löts bygdegårdsförening behöva flytta på byggnaden med omklädningsrum och även ta bort bryggan.