Tar ställning. Mats Jansson och Magnus Berthling anser att det här området vid Frihamnen skulle passa perfekt för idrott. Foto: Katarina Linde

Föreningar kräver fler idrottsytor

När Frihamnen och Loudden byggs ut måste man sätta av ytor till idrott – och inte upprepa inte samma misstag som i Norra Djurgårdsstaden. Det menar lokala idrottsföreningar som gått samman med ett upprop till poltikerna ­inför valet i höst.

  • Publicerad 14:46, 23 jun 2022

Om man börjar nu har man ett gyllene tillfälle

Bristen på idrottsytor i Stockholm är väl dokumenterad. I januari konstaterade staden att det behövde byggas 27 hallar, 21 konstgräsplaner och 7 ishallar till 2030.

– Vi har 800 barn i kö som vill spela hos oss, men vi kan inte ta emot fler som det ser ut nu, säger Mats Jansson på Djurgården Fotboll.

Hos idrottsföreningarna i Östermalms stadsdelsområde har man länge satt hoppet till Storängsbotten där staden öronmärkt ett större område till idrott. Men nu törs de inte lita på att det blir verklighet inom rimlig tid.

Hög tid

– Vi har väntat i många år men inget har hänt. Och för några månader sedan fick vi klart för oss att man inte vill gå vidare där eftersom en eventuell Österled i framtiden kan komma att gå under Storängsbotten, säger Magnus Berthling på Djurgården Innebandy.

Sedan dess har ett antal lokala idrottsföreningar i Östermalms stadsdelsområde gått samman i ett initiativ för att förmå Stockholms stad att avsätta ytor för idrott i Frihamnen och Loudden.

Och det är hög tid att agera, menar de. För om två år börjar arbetet med den första detaljplanen i Loudden.

– Man får inte glömma bort idrotten, som när man byggde Norra Djurgårdsstaden. Om man börjar nu har man ett gyllene tillfälle att skapa ytor för idrott från första början, säger Mats Jansson.

Under namnet Arbetsgruppen för fler idrottsanläggningar på Östermalm, Gärdet och Norra Djurgårdsstaden har föreningarna identifierat en rad behov. I första hand menar de att staden måste se till att man avsätter mark. Vem som sedan ska bygga och driva anläggningarna är en senare fråga, menar arbetsgruppen.

– Vi är väldigt flexibla och vi inser att man även kan behöva titta på privat finansierade lösningar, säger Magnus Berthling.

K-märkt hangar

Ett alternativ som arbetsgruppen pekat ut är den den gamla flygplatsen vid Lindar­ängen.

Den k-märkta hangaren, som byggdes 1931 efter ritningar av Sven Markelius, användes som arena för hockey, konståkning och curling när det var uppehåll för flygtrafiken och gick då under namnet Ispalatset. Arenan hade plats för 1 500 åskådare och här spelades stockholms­lagens seriematcher och sju SM-finaler i hockey.

– Det skulle vara oerhört positivt om man kunde samla idrotten och skapa ett idrotts­centrum på samma ställe, säger Magnus Berthling.

Det här är önskelistan

En fullstor fotbollsplan för 11-mannaspel, gärna kompletterat med en eller flera 7-mannaplaner för träning.

✔ Löparbanor och andra möjligheter till friidrottsträning.

✔ En inomhushall för sporter som innebandy, handboll, basket och futsal, även de med läktarkapacitet om 500–1 000 personer

✔ En ishall för träning och ungdoms­matcher året om.

Källa: Arbetsgruppen för fler idrottsanläggningar på Östermalm, Gärdet och Norra Djurgårdsstaden, i juni 2022

Visa merVisa mindre

Frihamnen. Här tycker gruppen bakom uppropet att ett idrottsområde borde byggas. Foto: Katarina Linde

De står bakom uppropet

Djurgården Fotboll

Djurgården Innebandy

Värtans IK

Djurgårdshofs IK, handboll

Djurgårdens IF Handboll

Djurgårdens IF Futsal

KFUM Central Basket

IF Frihamnen, ishockey

Brinkens IF, ishockey

Spårvägens Friidrottsklubb

Visa merVisa mindre