Stöd. Budget för föreningsstödet väntas inte utökas under 2020 - men pengar till uteblivna evenemang kan betalas ut ändå, meddelar Robert Nibelius (M). Foto: Mikael Olving/privat (kollage)

Föreningar kan få stöd efter inställda event

Kultur- och fritidsnämnden ser över kompensation till föreningar efter uteblivna evenemang under coronaperioden.

  • Publicerad 16:20, 3 sep 2020

I mars meddelade sällskapet Amorina att deras vårprogram helt ställts in på grund av corona. Senare i maj meddelade även Danderyds hembygdsförening att midsommarfirandet i Kvarnparken som hållits sedan 1941 ställts in.

Nu ser kultur- och fritidsnämnden över möjligheten att kompensera föreningar för uteblivet stöd efter inställda arrangemang under perioden.

Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden:

– Vi har fått signaler om att det har varit tufft. Vi ska se över det här, men det finns inget beslut, säger han.

Så mycket får föreningar

Budget för föreningsstödet i Danderyd för 2020 är 5 670 000 kronor. Totalt är det 34 föreningar som delar på pengarna, meddelar Nibelius.

Merparten av pengarna går till hyres- och kartbidrag samt aktivitetsbidrag. Det ligger på ungefär 4 200 000 kronor.

– Arrangemangsbidragen har inte gått ut något i år, eftersom många evenemang inte har blivit av. Det är en del av föreningsstödet, som går till hembygdsföreningar, och det är de pengarna vi ska se över, säger Robert Nibelius (M).

Riktlinjer kan ändras

Flera föreningar i Danderyds kommun har meddelat att de inställda arrangemangen är på grund av restriktioner till följd av corona. Samtliga uppmanas följa kommunens riktlinjer.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Robert Nibelius, meddelar att det ännu inte finns några planer på att släppa på reglerna. Till början av oktober väntas kommunen komma med nytt besked om hur det blir under hösten, 2020.

– Vi måste ta det säkra före det osäkra. Allt beror på hur corona utvecklas, och vi måste följa försiktighetsprincipen, säger han till DanderydDirekt.