Nu kan föreningar vända sig till medborgarkontoret för hjälp med att ansöka om föreningsbidrag. Foto: Kerstin Gustafsson

Föreningar i Spånga-Tensta ska få hjälp att söka bidrag

Bra verksamhet räcker inte när det är dags att ansöka om föreningsbidrag hos stadsdelen. Nu ska föreningar i Spånga-Tensta coachas och få hjälp med ansökningar.

  • Publicerad 11:51, 10 jan 2020

I december beslutade stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta vilka föreningar som ska få föreningsbidrag till sina verksamheter nu under 2020.

Potten på totalt två miljoner är bland de största som delas ut på stadsdelsnivå i Stockholm, och totalt fick 18 föreningar ta del av kakan.

En förening som dock blev utan bidrag är Geesgud, en förening som bland annat håller simlektioner för kvinnor i Tensta simhall.

– Simkunnighet är viktigt. Många har lärt sig simma med oss det här året (2019, reds anm) och vi har 40 kvinnor i kö, sa Ayan Mohamed, ordförande, som kommit till stadsdelsnämndens möte i Spångafolkan i december för att argumentera för sin sak.

Trots att politikerna var överens om att verksamheten är bra och förtjänar stöd blev beslutet, som väntat, nej.

Föreningen hade inte uppfyllt kraven för ansökan och annan formalia, som att en revisor skulle ha gått igenom årsredovisningen.

Detta vill nu politiker från alla partier göra något åt.

– Föreningar bör få utbildning i hur de ska göra sin ansökan om föreningsbidrag, sa till exempel Rashid Mohammed (V), och fick medhåll från både oppositionen och den grönblå majoriteten.

Startar coachning

Och nu är det bestämt hur det ska gå till.

– Problemet med ofullständiga ansökningar har vi sett under många år. Det kan handla om bristande föreningsvana. Nu får medborgarkontoret ett utökat uppdrag att coacha föreningarna, säger Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsnämndens ordförande.

Enligt Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör, har förvaltningen sedan tidigare haft informationsträffar för föreningslivet inför själva ansökningsperioden.

– De har varit välbesökta och vi kommer att fortsätta med träffarna. Men föreningar får gärna höra av sig kontinuerligt under hela året. Väntar man till just innan själva ansökan ska in under hösten så kan det vara för sent om det saknas bitar, säger han.