Totalt hade 20 föreningar i Rinkeby-Kista ansökt om föreningsbidrag från stadsdelen, när stadsdelsnämnden under sitt senaste sammanträde beslutade om hur årets fördelning skulle bli.

Prioriterade målgrupper var barn och unga med särskilt fokus på flickor, unga kvinnor och ungdomar med funktionsvariationer.

– Ärendet togs i väldigt bred enhet från stadsdelsnämnden; det var faktiskt enighet i alla delar förutom om en förening, Aif Kista, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i nämnden.

Sammanlagt hade föreningarna ansökt om 1 100 950 kronor, och nämnden beviljade bidrag om totalt 804 450 kronor.

Stadsdelen hade dock budgeterat en miljon kronor, och Socialdemokraterna gjorde ett särskilt uttalande om att de ser att de 195 550 kronor som inte delades ut ska kunna ansökas om senare i år. Dessutom påpekade de att summan rent generellt är liten, och att motsvarande belopp i Spånga-Tensta är två miljoner kronor.

Majoriteten håller inte med.

– Att vi inte delade ut allt beror på ansökningarna och att det var den summan som blev rimlig efter att gått igenom det hela. Det är inte så att alla föreningar får det stöd man bett om rakt av, utan förvaltningen och nämnden gör en generell bedömning. Vi kommer inte dela ut pengarna vid senare tillfälle, säger Ole-Jörgen Persson.

Överklagar

Föreningen Aif Kista, som har nästan 200 medlemmar under 25 år, hade ansökt om 100 000 kronor för en fotokurs för barn och unga, där tanken var att deltagarna skulle lära sig grunderna i att fotografera med kamerainställningar, porträttfoto, photoshop, grafisk design och annat.

De beviljades endast 30 000, då resterande 70 000 skulle gå till hyra eller inköp av utrustning. Något stadsdelen inte ansåg rimligt, och skrev i svaret att de flesta barn i dag har tillgång till egen kamera i telefonen.

– Vi tycker att det är väldigt konstigt att barnen förväntas ha egna mobiltelefoner. Dessutom hade stadsdelen kunnat tjäna på att utbilda lokala ungdomar som de skulle kunna anlita för fotografering. Det hade alla vunnit på, säger Said Ali, ordförande i föreningen.

Han säger att föreningen har känt sig dåligt behandlade rent generellt av stadsdelsnämnden.

– Det känns som att det här är en personlig vendetta; de ignorerar oss och har gjort länge. Jag har flera gånger, innan processen med föreningsbidrag ens satte igång, bett om att de ska träffa oss så att vi kan få berätta om verksamheten och varför vi är viktiga. Vi vill samarbeta och hitta dialog, men får inte ens något svar från ordförande.

Han meddelar också att han som privatperson har överklagat beslutet.

Vill inte kommentera

Ole-Jörgen Persson säger att han helst inte svara på frågor om Aif Kista, men meddelar att han generellt inte har tid att träffa alla föreningar.

– Jag har ingen anledning att kommentera Aif Kista. Jag har möten med civilsamhället och föreningar ofta och tillbringar en stor del av min tid med att träffa folk, men jag har inte möjlighet att träffa alla, säger han.

Fördelningen av bidrag till föreningen vill han inte heller kommentera.

– Det pågår en överklagandeprocess och jag vill inte uttala mig förrän den är klar.