Snart är Danderyd kommuns nya översiktsplan klar.

Men alla är inte nöjda. Ordförande i Villaägareföreningen, Anita Enflo, som representerar över 1000 medlemmar i Danderyd anser att den är för luddig.

– En översiktsplan är inte juridiskt bindande, men den styr mycket i planprocessen. Då är det viktigt att den är tydlig.

Är inte tanken med en översiktsplan att den ska vara just, luddig, översiktlig?

– Jo, men vi tycker att den här är för tillåtande. Man kan bygga precis var som helst, när som helst och hur som helst.

Vi möter Anita Enflo vid Gropen, området intill viadukten strax norr om Mörby centrum. Hon tar det som ett exempel på ett område som hade kunnat skyddas i en översiktsplan.

– Egentligen ska vara en park här. Men det har blivit en parkeringsplats, och ser inget vidare ut. Det är beslut som har tagits då och då, och man har naggat i kanten, säger hon.

Pågått sedan 2018

Nyligen avslutades samrådet med allmänheten om översiktsplanen, ett arbete som pågått sedan 2018.

Då fick man tycka till om kommunens kartläggning av mark och vatten i Danderyd, och om hur man vill arbeta med att utveckla kommunen in i framtiden.

Senare i maj väntas den klubbas i kommunfullmäktige.

Bättre demokratisk process

Enligt Anita Enflo bör Danderyd kommun i sin översiktsplan bli tydligare kring hur de vill bevara grönområden, villastaden, samt minska buller och avgaser.

Det skulle göra att planprocessen i kommunen även blir mer demokratisk, menar hon.

– Ja, det skulle göra att fler detaljplaneändringar måste gå igenom kommunfullmäktige. Exempelvis detaljplaneändringarna för Mörby centrum, kvarteret banvakten eller Patienthotellet vid sjukhuset. Det är exempel på stora ändringar som förändrar bilden av vår kommun. Men där man har tagit beslut i slutna rum.

Varför är det viktigt?

– Då kan vi diskutera mer öppet om hur vi vill att vår kommun kan se ut i framtiden, säger Anita Enflo.

Vill inte bygga nytt

Mitt i har skrivit om planen innan, i vilken det står att man på sikt i framtiden skulle kunna bygga för 9 000 till 11 000 nya bostäder i Danderyd om man grävde ner E18.

Anita Enflo tycker att mer fokus ska ligga på att bevara områden, för hälsan och miljöns skull, istället för att bygga.

– Vi är bland de mest tätbebyggda kommunerna i Sverige, samtidigt som vi har tagit ansvar och bygger vackert. Det ska vi fortsätta med.