Bergets bästa. Så kallas Enebyberg IF:s (EIF) nya löpartävling, som anordnas av föreningens löparsektion.

Jacob Wollberg är en av de engagerade löparna i föreningen. När Mitt i träffar honom visar han en del av första streckan av tävlingen - elljusspåret på 2,5 kilometer.

– Vår tanke är att tävlingen ska vara öppen och lättillgänglig för alla. Det ska vara kravlöst och roligt. Man ska kunna springa själv, eller tillsammans, och på sina villkor.

Hela Danderyd bjuds in

I slutet på mars gick EIF ut med den nya tävlingen. Under sex månader till och med oktober, anordnas en tävling i Rinkebyskogens samtliga spår.

Under april månad är det elljusspåret. I maj ska det tävlas i det gula spåret (5 kilometer), i juni det grönvita spåret (5,4 kilometer i terräng) – och så vidare.

Ordförande för löparsektionen, David Gohlman, kläckte idén.

– Det här blir en slags virtuell tävling, så den känns säker på det sättet. En anledning till att vi ville göra någonting var för att vi var tvungna att ställa in Varvetmilen, säger han.

Tanken är att alla ska kunna vara med och köra på sin nivå, berättar han.

– Vi tänker lokalt och roligt. Om man är äldre eller ung, så ska du kunna vara med. Men det ska också kunna vara en utmaning för löpare, säger han.

– Man tar sin egen tid, och rapporterar in den till oss. Den sista deltävlingen i oktober tänker vi kanske blir ett samlat arrangemang.

Började i 50-års åldern

Enebybergsbon Jacob Wollberg hoppas på att se många ute i spåren.

Han började själv löpa 2015 och fastnade direkt. Förra året tränade han i Kenya inför maratonloppet, Boston Marathon, sin sedan fick ställas in.

Nu tränar han en hel del bergslöpning – en bland många grenar inom sporten.

– Löpningen är en värld av äventyr, säger han.

Har du ett nybörjartips?

– Gå med i en klubb om du kan. Ett vanligt misstag är att många överskattar sin förmåga när de löper, och sen slutar. Jag har själv gjort alla misstag. Börjar med att springa långsamt och ha inte för bråttom.