Matchen mellan IFK Göteborg och AIK stoppas efter misstankar om matchfixning. Foto: Mostphotos

Före detta AIK-spelare åtalas för grovt mutbrott

En 36-årig före detta AIK-spelare är en av de två personer som ska ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos pengar inför den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK 2017.

  • Publicerad 15:11, 18 sep 2018

Under våren 2017 stoppades matchen mellan AIK och IFK Göteborg i Allsvenska då det framkommit att AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos blivit erbjuden en stor summa pengar.

Kammaråklagare Johan Lindmark lämnade under tisdagen in åtalet till Stockholms tingsrätt. Detta är hans fjärde fall som om matchfixning som går till åtal.

– Gemensamt för alla fallen är att det har funnits personer som berättat vad de har blivit utsatta för och det är helt centralt om man ska kunna driva sådana här fall till domstol. Skillnaden den här gången är att det rör sig om den allra högsta divisionen, säger Johan Lindmark som arbetar inom Riksenheten mot korruption till Dagens Nyheter.

Två män åtalas

Mutförsöket ska enligt åtalet ha skett på en restaurang i Stockholm. Den före detta AIK-spelaren ska tillsammans med en 37-årig man ha stämt möte med Stamatopoulos. Den 37-åringe mannen är också tidigare elitfotbollsspelare och har varit utlandsproffs.

Ett stort antal AIK-spelare har under utredningen blivit förhörda av polisen. Även tränaren Rickard Norling.

Den tidigare AIK-spelaren åtalas också för ringa narkotikabrott. Båda de åtalade personerna nekar till brott.