Fördubbling i Skarpnäck senaste tre åren

Antalet anmälningar till Skolinspektionen i Skarpnäck har fördubblats under de senaste tre åren. Ungefär var fjärde fall leder till kritik. – Det har blivit en tradition att anmäla, säger Ingela Fondin, rektor för Björkhagens skola.

  • Publicerad 06:00, 5 jun 2018

Ärendena som Skolinspektionen måste hantera har ökat rejält i Stockholm. I Skarpnäck har de fördubblats de tre senaste åren.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningarna ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


– Det finns en tradition att när du inte får som du vill anmäler du. Det är vansinnigt enkelt; du går in på Skolinspektionens hemsida där det står ”Så här gör du när du anmäler” och så är det bara att fylla i, säger Ingela Fondin, rektor för Björkhagens skola.

2017 hade Björkhagens skola åtta ärenden hos Skolinspektionen, och skolan fick tre förelägganden, vilket var flest i stadsdelen. Skolan har fått sex förelägganden på tre år.

Sedan finns det vissa familjer där vi kan stå på huvudet för att lösa något, men de är inte nöjda ändå. De tycker att det är bättre att gå till anfall än tvärtom.

Ingela Fondin, rektor Björkhagens skola.

– Det handlar framför allt om dokumentationen som vi måste bli ännu duktigare på. Det får vi ta på oss, det har vi steppat upp. Sedan finns det vissa familjer där vi kan stå på huvudet för att lösa något, men de är inte nöjda ändå. De tycker att det är bättre att gå till anfall än tvärtom, säger Ingela Fondin.

Hon säger att skolan tagit till sig av kritiken och skärpt sig när det gäller dokumentationen.

Tagit till sig av kritiken

– Vi är supernoga med dokumentationen nu. Men det blir väldigt formaliserat i kommunikationen med föräldrarna och det gynnar inte eleverna, säger Ingela Fondin och fortsätter:

– Om det ska vara gynnsamt för eleven måste du hitta ett sätt att samarbeta med familjen. Men ibland går inte det. Därför måste vi vara fruktansvärt formella, det tycker jag är väldigt tråkigt.

Många av anmälningarna handlar om kränkande behandling eller rätten till särskilt stöd.

Kan inte Skolinspektionen hjälpa er att bli bättre?

– Jo, absolut. Men sedan kan man fundera över vad som är en kränkning. De det handlar om kan ju vara 7- 8-åringar. Barn gör dumma saker, men det kanske inte är en kränkning.

Fakta

Så många ärenden hamnar hos Skolinspektionen

2017

Antal ärenden: 34 Beslut: 34 Förelägganden/kritik: 8

2016

Antal ärenden: 29 Beslut: 29 Förelägganden/kritik: 5

2015

Antal ärenden: 16 Beslut: 16 Förelägganden/kritik: 4

Källa: Siris, Skolinspektionen
Visa merVisa mindre