Covidläget i Upplands-Bro: ✔ Högsta siffran smittade sedan spridningen tog fart på nytt. ✔ Kommunen förlänger redan genomförda åtstramningar. Foto: Veronica Johansson / Niklas Loman

Fördubbling av antalet bekräftat covidsmittade i Upplands-Bro

Under förra vecka konstaterades 113 bekräftade fall av covid-19 i Upplands-Bro. Det är den högsta siffran i kommunen sedan smittspridningen tog fart på nytt.

  • Publicerad 17:50, 19 nov 2020

Varje torsdag publicerar Folkhälsomyndigheten statistik över antalet bekräftade fall av covid-19 i Upplands-Bro.

Då siffrorna för vecka 45 redovisades under förra veckan stod det klart att det inom kommunen fanns 59 bekräftade fall.

När siffror för vecka 46, idag torsdag, publicerades har närmast en fördubbling skett mellan vecka 45 och 46.

”Vi har en markant ökning av patienter”

Vecka 46 i kommunen redovisar det högsta antalet konstaterade fall av covid-19 sedan smittspridningen under hösten tog fart på nytt – totalt finns nu 113 bekräftade fall i Upplands-Bro kommun.

Skärpta allmänna råden i Stockholms förlängs


Samtidigt meddelar Region Stockholm att de skärpta allmänna råden som har gällt i Stockholm sedan den 29 oktober förlängs till och med den 13 december.

– Smittan fortsätter öka, fler vårdas på IVA och i andra vårdformer. Därför har jag samrått med Folkhälsomyndigheten om att förlänga råden för vårt län. Det är nödvändigt eftersom vi fortfarande har en mycket allvarlig situation, säger tf smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i en kommentar.

Upplands-Bro stänger gym, simhall och bibliotek för besökare

Kommunens besked: Bibliotek, gym och simhall håller fortsatt stängt

Mitt i har tidigare berättat att Upplands-Bro kommun beslutat att stänga biblioteken, badhuset och gymmet för besökare i syfte att minska smittspridningen. Detta beslut meddelar man nu kommer förlängas.

– Vi kommer att förlänga våra begränsningar som har löpt sedan tidigare, säger kultur- och fritidschefen Hannah Rydstedt Nencioni.

Hon uppger att kommunen följer samma tidsspann som regionen och därmed gäller även denna förlängning till och med den 13 december.

Gör ni några förändringar i och med att beslutet förlängs?

– Vi öppnar möjligheten för föreningarna att boka tid i sporthallarna igen och uppmanar alla föreningar att följa FHM:s rekommendationer samt specialförbundens restriktioner.

– Det handlar om ett fåtal idrotter som har möjlighet att bedriva sin träning som vanligt, och då menar vi att de som har möjlighet att göra det smittsäkert ska kunna göra det, säger Hannah Rydstedt Nencioni.

Besöksförbud på äldreboenden kan återinföras

Vid en pressträff på torsdagskvällen meddelade statsminister Stefan Löfven att besöksförbud på äldreboenden kan återinföras.

– Man ska kunna införa besöksförbud vid behov. Det ska införas där det är nödvändigt, sa Stefan Löfven.

Upplands-Bro inför besöksstopp på äldreboenden

Folkhälsomyndigheten kan besluta om regionala besöksförbud i dialog med respektive smittskydd.

Upplands-Bro kommun har sedan i måndags tagit beslut om ett två veckor långt besöksstopp vid sin äldreomsorg. Detta löper som tidigare rapporterat till och med den 30 november.

Under onsdagen så vårdades 617 patienter med covid-19 vid regionens sjukhus. 48 av dem vårdades i intensivvård.

Så rapporteras statistiken:

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar någon eller några dagar. Statistiken för en vecka sammanställs på torsdagen veckan efter.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Detta gäller även fortsatt:

✔️ Avstå från fysisk kontakt men andra än de du bor med. Vårdbesök undantaget.

✔️ Avstå från att gå i butiker, köpcentrum, besöka museer, bibliotek, badhus, gym.

✔️ Avstå från att delta där trängsel kan uppstå, som möten, konserter, matcher, idrott (undantaget träning för barn och ungdomar).

✔️ Avstå från middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

✔️ Arbetsgivare bör så långt det är möjligt se till så att personal kan arbeta hemifrån.

Visa merVisa mindre

Vägarbetet på Granhammarsvägen stänger påfart tillfälligt

Påverkar dig som kör mot Stockholm. Vägarbetet på Granhammarsvägen går under kommande vecka, det vill säga vecka 20, in i ett skede där påfarten till E18 mot Stockholm behöver stängas av under perioden 17-23 maj.onsdag 12/5 10:31

Brand i Krägga

En brand i en gillesstuga i Krägga kunde släckas strax efter lunchtid på måndagen.måndag 10/5 18:08