Fördröjd seriestart ger lååååång försäsong för Sollentuna FK

Coronaviruset gör att Sollentuna FK:s herr- och damlag får vänta på seriepremiären i sina division 1-serier. Herrarna kan preliminärt inleda serien den 21 maj medan damerna får vänta ända till åtminstone mitten av juni.

  • Publicerad 15:09, 26 mar 2020

– Beslutet för herrarnas division 1 är taget för att i största möjliga mån möjliggöra att vi kan spela med publik. Men vi sitter inte med någon spåkula så vi vet inte om det kommer att funka, säger Sollentuna FK:s klubbchef Mikael Thorstensson.

Mikael Thorstensson, klubbchef i Sollentuna FK och även vice ordförande i intresseorganisationen Ettanfotboll. Foto: Hannah Modigh

Han är även vice ordförande i division 1-klubbarnas intresseorganisation Ettanfotboll och har den senaste tiden jobbat intensivt med frågan om hur årets säsong ska kunna spelas.

Beslut för alla förbundsserier

Svenska Fotbollförbundet beslutade redan i förra veckan att Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och Svenska Cupen skulle skjutas på framtiden med målet att starta i slutet av maj eller i början av juni.

Nu har förbundet tagit beslut även för de övriga förbundsserierna – herrarnas division 1–3, damernas division 1, och de nationella ungdomsserierna.

Kan spela på vardagskvällar

Beslutet för herrarnas division 1 blev det som Ettanfotboll rekommenderade, det vill säga att de båda division 1-serierna ska avgöras som vanligt – med dubbelmöten – men med start en och en halv månad senare än ursprungligen planerat.

– Spelschemat kommer att göras om och anpassas. Vi lag från Stockholm kan ju möta varandra på vardagskvällar för att få ihop det, men för Luleå och de andra lagen i norr blir det svårare, säger Mikael Thorstensson.

”Får vara solidariska”

Herrettan ska spelas med start den 21 maj, men premiären kan senareläggas ytterligare om samhällsläget förvärras. Och målet är att matcherna ska kunna spelas med publik.

– Vi i Sollentuna har ett lågt publiksnitt, vi har sällan över 500, men för flera av de andra klubbarna är biljettintäkter viktiga ekonomiskt. Då får vi vara solidariska och försöka hitta lösningar, säger Mikael Thorstensson.

Enkelserie för SFK:s damer

Herrarnas division 2 och 3 och damernas division 1 ska börja först i mitten av juni och i stället för hemma- och bortamöten ska de avgöras som enkelserier.

”Beslutet tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst”, skriver Fotbollförbundet om sitt beslut.

– Lite konstigt är det att damernas division 1, som är tredje högsta serien, ska spelas som enkelserie. Och de nationella ungdomsserierna har skjutits upp på obestämd tid. Det är en väldigt speciell situation, säger Mikael Thorstensson.

Stff kör på med sina serier

Extra konstig är situationen då Stockholms Fotbollförbund, Stff, har beslutat att – åtminstone tills vidare – inte göra några ändringar i sin verksamhet.

Det innebär exempelvis att herrarnas division 3 spelas som enkelserie med start tidigast i mitten av juni medan herrarna i division 4 och neråt ska spela sina serier som vanligt, med premiärmatcher om bara ett par veckor.

Planerar in träningsmatcher

Men för Sollentuna FK:s del är det alltså bara att ge sig till tåls. Damerna får en riktigt lång försäsong och herrarna har fått återuppta sin efter att ha spelat tre tidiga tävlingsmatcher i Svenska Cupen.

– Ja, nu är det försäsong igen och vi håller på att planera in träningsmatcher mot andra lag här i Stockholm. Det är också lite konstigt, att spela träningsmatcher nu när tävlingsmatcherna har ställts in på grund av coronaviruset, men det är så det är, säger Mikael Thorstensson.

Fysisk aktivitet bra för folkhälsan

Stockholms Fotbollförbund har beslutat att inte bara förbundets seniorserier utan även bland annat knatte- och ungdomsmatcher i S:t Eriks-Cupen, veteranserier och matcher i Victoria Cup, Stockholm Cup och JDM ska genomföras som planerat.

Man lutar sig mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och att idrott och träning därför ska fortsätta.

”Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning”, skriver Stff på sin hemsida.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19