Peter Wallenberg Jr, Fredrik Lestrup, Nicklas Oscarsson och Fredrik Blomstedt. Foto: Johan Kristensen

Fordonsläraren längtar till STCC på Solvalla

Fredrik Lestrup från Johanneshov gör sitt första år som teamchef i STCC. Han längtar efter tävlingen på Solvalla på lördag. – Det blir en riktigt motorfest.

  • Publicerad 11:46, 16 jun 2017


Lestrup Racing Team gör alltså sitt första år i STCC och Fredrik Lestrup har fortfarande kvar sitt jobb på Stockholms transport och fordonstekniska gymnasium i Kungens Kurva.

– Vi utbildar elever i fordonskunskap. Vi brinner för att utbilda mekaniker och ungdomar lika mycket som vi brinner för motorsporten. Vi har några elever som är med mellan helgerna och sköter bilarna och skruvar och reparerar. Och en elev som gick ut skolan för tre år sedan är faktiskt chefsmekaniker för bilarna under tävlingarna. Så de som har intresset och som vi tror på försöker vi aktivera så mycket vi kan.

Kör långlopp

Han körde själv i STCC 2007 och kör fortfarande långlopp i Europa. I slutet av maj körde han det klassiska 24-timmarsloppet Nürburgring för sjätte gången. Men att ansvara för ett team är något annat.

– När du är racerförare är fokus på fysisk träning, må bra, hitta pengar och köra. Att driva ett team är ett helt annat bakgrundsarbete. Vi ska sköta bilarna mellan helgerna, se till att de är mekaniskt hela och laga det som är trasigt och hitta pengar. Det är två helt olika saker men det är fortfarande motorsport och båda är jäkligt roliga. När jag jobbar med teamet saknar jag inte körningen för det är så mycket fokus på annat. Men hade jag stått vid sidan om hade jag hellre velat köra.

”Unik bana”

Han uppmanar alla motorintresserade Stockholmare att komma till Solvalla.

– Har man inte sett motorsport eller racing så kommer väldigt nära sporten. Som åskådare kan du se allt som händer i racet vilket är ganska unikt för en racerbana. Det går att komma nära teamen och klämma och känna på bilar. Det är en motorsportfest helt enkelt.

Fakta

Bor nära Globen

Namn: Fredrik Lestrup.

Ålder: 32 år.

Bor: Nära Globens T-bana.

Familj: Sambon Marie-Christine, 32.

Yrke: Utbildningskonskult.

Aktuell: Teamchef i Lestrup Racing Team som gör sin första säsong i STCC med föraren Dennis Strandberg som kör på Solvalla den 17 juni.

Visa merVisa mindre

Fakta

Så körs STCC på Solvalla

16 juni, 09.00-21.30, rallycross, STCC-kval, Legends-kval och Clio Cup-test.

17 juni 09.00-16.55, racedag för STCC, rallycross och sportbilsfestival.

Källa: STCC