Oenig. Hovrätten ansåg att drogproblem bidragit till mannens brott i väsentlig grad och dömde honom därför till vård i stället för fängelse. Foto: Fredrik Sjöquist

Förde bort och misshandlade man – slipper fängelse

För ett år sedan fördes en man bort till ett skogsparti i Österåker, misshandlades och låstes sedan in i en lägenhet. Nu har hovrätten mildrat fängelsedomen för den ene gärningsmannen, till skyddstillsyn och vård.

  • Publicerad 15:30, 2 jun 2021

Skyddstillsyn och behandlingsplan mot sitt drogmissbruk – i stället för fängelse i ett och ett halvt år.

Det blev påföljden i hovrätten dit en 26-årig man överklagat, efter att ha dömts bland annat för människorov, mindre grovt brott och två fall av misshandel.

Precis som Norrtälje tingsrätt ansåg Svea hovrätt att 26-åringen var sig skyldig till brotten, men menade att mannens drogproblem bidragit och att behandling därför var effektivare för att förebygga nya brott.

Efterlyst i ett år

Det var i februari förra året som 26-åringen och en 34-årig kumpan förde bort en annan man till ett skogsparti i Österåker där de misshandlade och hotade honom för en påstådd skuld. Ett år senare fångades 26-åringen in efter att ha varit efterlyst, och i mars dömdes han för händelsen och ytterligare brott.

Efterlyst man greps på spa – dömdes för människorov

Domstolen oenig om straffet

Svea hovrätt var inte enig om att 26-åringen skulle slippa fängelse.

En av de tre domarna var skiljaktig och ansåg det inte tillräckligt förmildrande att 26-åringen sagt sig vilja sluta med droger och genomgå behandling. Inte ”när det gäller brottslighet av så allvarligt slag som människorov och att han 20 dagar efter villkorlig frigivning återfallit i allvarlig brottslighet” skriver domaren.