– Snart har alla på våra äldreboenden fått sin andra vaccindos och efter det tar det en vecka till, sedan är de immuna. Då vore det synd att släppa helt och riskera smitta nu. Det är så klart jättejobbigt att inte få besök, men vi vill inte riskera att falla på målsnöret nu, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Tio kommuner i länet har begärt att få besöksförbudet förlängt, och fått godkänt av Folkhälsomyndigheten, till den 16 eller den 23 februari.

– Vi ansökte inte om förlängning för att vi bedömde att vi inte skulle få igenom det en gång till. Det var ganska kärvt förra gången och därför trodde viinte att det skulle vara görligt en tredje gång, säger Anna-Lena Johansson.

Personalens tur

Andra vaccindosen mot coronaviruset är påbörjad och i dag, den 3 februari, beräknas alla på Sollentunas äldreboenden ha fått den.

– Det kan vara någon eller några dagars förskjutning, och så kommer det in nya personer på äldreboendena som också måste vaccineras, säger Anna-Lena Johansson.

Nästa grupp i prioritetsordningen är omsorgspersonal, och vaccination av dem har redan påbörjats.

Därefter är det dags för personer som har hemtjänst, och medboende till dem. Problemet är att Feizers vaccin måste frysförvaras, vilket innebär att den som ska vaccineras måste ta sig till ett vaccinationsställe, och att Astra Zenecas vaccin inte fick godkänt för personer över 65 år.

– Det är fortfarande lite otydligt hur vi ska göra, även från regionens sida, säger Anna-Lena Johansson.