Tiptapp. Det är inte bara appens användare som är förbjudna att köra skräp åt andra. Foto: Sacharias Källdén

Förbjudet köra andras skräp till tippen

Stockholms stads förbud mot appen Tiptapp har även kastat ljus på en annan fråga. Vad säger egentligen lagen om att en vän eller anhörig slänger mitt skräp?

  • Publicerad 16:08, 10 okt 2018

Förra veckan berättade vi om Tiptapp, appen som på kort tid fått tusentals användare i Stockholm. Grundidén är att göra det enkelt att bli av med gamla saker eller skräp. Samtidigt får den som hämtar sakerna en ersättning som bestäms av annonsören.

Men nu har framgångssagan drabbats av ett rejält bakslag.

Hård kamp om uppdragen i populär app

Efter ett beslut i miljö- och hälsoskyddsnämnden har Stockholms stad beslutat att förbjuda Tiptapp från att förmedla transport av hushållsavfall till någon annan än de entreprenörer som anlitats av staden. Rikard Warlenius (V) menar bland annat att Tiptapp riskerar att konkurrera ut "legala företag" som slutit avtal med Stockholm vatten och avfall.

– Vi måste upprätthålla en arbetsmarknad med skäliga löner där människor är försäkrade och har kunskap om vad man gör med avfallet. Jag är säker på att de flesta människor tycker att den som gör jobbet ska ha ordentlig betalt och inte riskera att skadas, säger han.

Förbjudet att köra skräp åt någon annan

Förbudet har också riktat ljuset mot vad som egentligen är okej för privatpersoner. Gunnar Söderholm, förvaltningschef på miljöförvaltningen förklarar att det inte är tillåtet att låta en kompis ta ditt skräp till återvinning.

– Formellt är det förbjudet. Däremot går det bra om du är med personligen och lämnar avfallet. Men beslutet är riktat mot näringsidkare, inte privatpersoner, konstaterar han.  

Startup-företag ser sin chans under sopkrisen: "En win win-situation"

Vad gäller Tiptapps tjänster klarar sig funktionen "bortskänkes" undan lagens långa arm – men bara så länge det handlar om saker som återanvänds. Detta gäller alltså även dig som privatperson. Camilla Husebye Becker, förvaltningsjurist på miljöförvaltningen, utvecklar i ett mejl.

Sådant som återanvänds är inte avfall i miljöbalkens mening och omfattas därför inte av reglerna för hantering av avfall. Om man däremot har lagt upp avfall för transport till ÅVC under ”Bortskänkes”, så träffas även det av förbudet. Appens rubriker har i det sammanhanget ingen betydelse, skriver hon.

StockholmDirekt har sökt Tiptapp för en kommentar. Företaget har tre veckor på sig att överklaga, räknat från datumet som de delgavs beslutet. Camilla Husebye Becker konstaterar vid lunchtid under onsdagen att någon överklagan ännu inte inkommit.