Grimsta IP:s nya läktare stod klar 2017 och har kostat skattebetalarna 87 miljoner kronor.

Redan 2019 upptäcktes att läktaren sjunker och spricker.

Nu pekar fastighetskontoret ut arbetet med Förbifart Stockholm som orsaken till de största skadorna. Och bördan från företaget som byggt läktaren lättar.

Notan blir dyrare

De nödvändiga reparationer som görs i år beror framförallt på sänkningar av grundvattennivån. Skador har även upptäckts i själva fotbollsplanen. Notan blir dyrare än beräknat.

– Tidigare var vårt besked att detta var ett försäkringsärende med de som byggt läktaren och det fortsätter vi kolla på. Men den yttersta ansvarsfrågan handlar om sänkningen av grundvattennivån som vi kopplar till Trafikverkets arbeten, säger Dennis Wedin (M), fastighetsnämndens ordförande.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-forbereds-renoveringen-av-nya-laktaren-pa-grimsta-ip/repubr!CNfTCV4Xe3Z26UPdfr76bg/

Klart nästa vår

En grundförstärkning av läktaren måste genomföras och nya fribärande golv och grundbalkar gjutas. Staden vill inte gå ut med reparationskostnaden förrän projektet är avslutat.

Allt drivs som ett skadestånds- och försäkringsärende.

– Förhoppningsvis är arbetet klart lagom till säsongsstarten i april 2022, säger Dennis Wedin.

I genomförandebeslutet framgår att fastighetskontoret redan i maj 2019 upptäckte skador i golv och väggar samt skador i ytskiktet inne i läktaren.

Trafikverket: "Frågan viktig"

Jenny Sundström, trafikverkets kommunikationschef för Förbifart Stockholm, skriver i mejl till Mitt att de just nu försöker göra en helhetsbedömning av vad som orsakat sättningsskadorna.

"Arbetet pågår och vi vet mer när utredningen är klar. Det är en viktig fråga för oss och vi får återkomma när vi vet mer", skriver hon.

Den 11 april spelar Akropolis IF sin säsongspremiär hemma mot Brage i superettan. BP premiärspelar mot IF Karlstad i norrettan den 4 april, också det på Grimsta.