Marksättningar vid Grimsta IP som uppkommit till följd av grundvattensänkningen har av staden fastställts som orsak till skadorna på nya läktaren längs ena långsidan. Bild från 2018 från Grimsta IP. Foto: Mikael Andersson

Förbifarten kan ligga bakom förstörda läktaren på Grimsta IP

Förbifart Stockholm-arbetena pekas nu ut av staden som trolig orsak till skadorna på nya Grimsta IP. "Vi diskuterar detta i god dialog med Trafikverket", säger Dennis Wedin (M).

  • Publicerad 12:25, 19 mar 2021

Den yttersta ansvarsfrågan kopplar vi till Trafikverkets arbeten

Grimsta IP:s nya läktare stod klar 2017 och har kostat skattebetalarna 87 miljoner kronor.

Redan 2019 upptäcktes att läktaren sjunker och spricker.

Nu pekar fastighetskontoret ut arbetet med Förbifart Stockholm som orsaken till de största skadorna. Och bördan från företaget som byggt läktaren lättar.

Notan blir dyrare

De nödvändiga reparationer som görs i år beror framförallt på sänkningar av grundvattennivån. Skador har även upptäckts i själva fotbollsplanen. Notan blir dyrare än beräknat.

– Tidigare var vårt besked att detta var ett försäkringsärende med de som byggt läktaren och det fortsätter vi kolla på. Men den yttersta ansvarsfrågan handlar om sänkningen av grundvattennivån som vi kopplar till Trafikverkets arbeten, säger Dennis Wedin (M), fastighetsnämndens ordförande.

Nu förbereds renoveringen av nya läktaren på Grimsta IP

Klart nästa vår

En grundförstärkning av läktaren måste genomföras och nya fribärande golv och grundbalkar gjutas. Staden vill inte gå ut med reparationskostnaden förrän projektet är avslutat.

Marksättningar vid Grimsta IP som uppkommit till följd av grundvattensänkningen har av staden fastställts som orsak till läktarskadorna. Bild från sprickor i väggen i ett av omklädningsrummen i läktaren. Foto: Fastighetskontoret/Stockholms stad

Allt drivs som ett skadestånds- och försäkringsärende.

– Förhoppningsvis är arbetet klart lagom till säsongsstarten i april 2022, säger Dennis Wedin.

I genomförandebeslutet framgår att fastighetskontoret redan i maj 2019 upptäckte skador i golv och väggar samt skador i ytskiktet inne i läktaren.

Trafikverket: "Frågan viktig"

Jenny Sundström, trafikverkets kommunikationschef för Förbifart Stockholm, skriver i mejl till Mitt att de just nu försöker göra en helhetsbedömning av vad som orsakat sättningsskadorna.

"Arbetet pågår och vi vet mer när utredningen är klar. Det är en viktig fråga för oss och vi får återkomma när vi vet mer", skriver hon.

Den 11 april spelar Akropolis IF sin säsongspremiär hemma mot Brage i superettan. BP premiärspelar mot IF Karlstad i norrettan den 4 april, också det på Grimsta.

Den nya läktaren på Grimsta IP stod klar 2017 och byggdes av staden för att uppfylla fotbollsförbundets krav på Brommapojkarna IF inför eventuellt framtida spel i superettan eller allsvenskan. Bland annat krävs 3 000 sittplatser med ryggstöd under tak för spel i allsvenskan.

Läktarbygget skedde genom direktupphandling och kostnaden landade på 87 miljoner kronor.

De tillfälliga barackerna och förarbetena inför årets reparationer har kostat staden 11 miljoner kronor.

På Grimsta IP finns även ishall och fotbollstält med konstgräsplan för sjumannaspel.

Visa merVisa mindre