Dömd. 34-åringen som genomförde en vansinneskörning i Farsta centrum i våras döms till rättspsykiatrisk vård. Foto: Sacharias Källdén

Föraren döms efter vansinnesfärd i Farsta centrum

På måndagen föll domen mot föraren bakom vårens vansinnesfärd i Farsta centrum. Han döms tills rättspsykiatrisk vård. "Det var en väntad dom", säger 34-åringens advokat Sara Haidari.

  • Publicerad 16:53, 4 okt 2021

Vid femtiden på morgonen den 16 maj körde den dömde 34-åringen in i flera butiker i Farsta centrum. Enligt domen var han var förbannad på Farsta stadsdelsförvaltning, men varför framgår inte.

– Det är en fruktansvärd händelse, men jag är så oerhört glad att ingen blev skadad, sa centrumchefen Hanna Strand till Mitt i dagen efter dådet.

Visar fingret – sen kör han sönder Farsta centrum

På väg till Farsta centrum stal 34-åringen, som saknade körkort, först en bil i Upplands Väsby och därefter en bil i Tensta, vilken han sedan använde i Farsta. För att ta sig från Farsta stal han ytterligare en bil.

Polisen stoppade honom vid Johanneshovsbron, efter att han backat in i den stillastående polisbilen.

Ingen överklagan

På måndagen dömdes 34-åringen för tre fall av grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov skadegörelse, två fall av skadegörelse, en grov olovlig körning, ett försök till våld mot tjänsteman samt ringa narkotikabrott.

– Gärningarna är erkända och vi kommer inte att överklaga domen, säger 34-åringens advokat Sara Haidari.

Ångerfull

En rättpsykiatrisk utredning har fastställt att den dömde begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. 34-åringen döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han ska också betala skadestånd till fyra personer och ett företag.

– Det var en väntad dom. Han är väldigt ångerfull för det som hände den kvällen. Han mådde väldigt dåligt vid tidpunkten för de aktuella gärningarna, säger Sara Haidari.

Farstaborna chockade efter vansinnesfärden