Problem. Här på Hornsbergs strand har det varit stora problem med vårdslös körning med vattenskotrar..

Förarbevis ska skapa lugn

Sedan 1 maj får man inte köra vattenskoter utan förarbevis. Toppen, säger polisen och staden som hoppas på mindre stök i Hornsberg.

  • Publicerad 16:08, 13 maj 2022

Polisen ska inte behöva vara barnvakt åt
de här vuxna männi­skorna

Sedan 1 maj måste du som kör vattenskoter ha förarbevis – annars riskerar du dagsböter.

Bakgrunden är att användningen av vattenskotrar ökat, vilket har lett till fler olyckor.

– Kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare kommer nu att öka, säger
Jonathan Stillman, handlägg­are vid Transportstyrelsen.

Vid Hornsbergs strand har det genom åren varit stora problem.

– Ofta är det yngre män som kör helt utan kunskap om sjövägsregler och sjömanskap, säger Per Engvall, operativ koordinator vid Sjöpolisen Stockholm.

– Kan man inte hantera sin vattenskoter och inte
har sjövett är risken för olyckor stor. Så vi inom sjöpolisen välkomnar beslutet om förarbevis.

Utbildning på 15 timmar

Sedan 1 maj måste den som kör vattenskoter ha förarbevis.

Förarbevis får den som genomgått utbildning och har ett godkänt prov från någon av Transportstyrelsen godkända utbildare.

Utbildningen innefattar 15 timmar, inne­håller ett prov och är både praktisk och teoretisk. De som vill ta förarbeviset måste ha fyllt 15 år.

Den som kör vattenskoter utan förarbevis straffas med dagsböter.

Den som har andra behörigheter på sjön (utfärdade före den 1 maj 2022) kan ansöka om förarbevis för vatten­skoter utan att behöva gå någon utbildning.

Transportstyrelsen har hittills utfärdat över 30 000 förarbevis för vattenskoter och godkänt ett 50-tal utbildningsanordnare.

Visa merVisa mindre

Polisen har många gånger åkt till Hornsberg strand när det har varit problem med folk som buskör. När de har kommit dit har buskörarna åkt i väg eller saktat ner, berättar Per Engvall

Lugnt ett tag

– Men så fort vi eller kustbevakningen åkt därifrån har det varit igång igen. Nu blir det annorlunda eftersom vi kan stanna och kontrollera dem. Har man inte förarbevis bötfälls man och vi kan förhindra fortsatt färd.

Rasmus Jonlund (L) ordförande i stadsdelsnämnden, har länge velat se ett förarbevis med tanke på hur det har sett ut i Hornsberg.

– Polisen och kustbevakningen kan inte vara där jämt och ska inte heller behöva vara barnvakt åt de här vuxna människorna.

Tidigare har Rasmus Jonlund övervägt ett förbud som en tillfällig insats mot vatt­enskotrar vid Hornsbergs strand i väntan på att krav på förarbevis införs. Ett sådant är inte längre aktuellt.

– Ett förarbevis ger samma effekt som ett förbud eftersom polisen kan kontrollera människor och stoppa dem som saknar ett. Men även de som hyr ut skotrar får en skyldighet att se till att de som hyr har förarbevis.