"Hur många fler barn ska begravas?". "Det räcker nu".

Torsdagen den 30 september var en rätt så ruggig dag, men på Mynttorget i Gamla stan bröt slagkraftiga, röda versaler på handmålade skyltar och starka rop igenom diset.

Bussresor hade organiserats från bland annat Tensta, Rinkeby och Husby, för att så många som möjligt skulle kunna delta i den demonstration som initierats av över 300 föräldrar från Järvaområdet.

Ett upprop mot det dödliga våldet och gängkriminaliteten.

– Barn dör. Mina vänner har förlorat sina söner. Vi är alla traumatiserade. Det måste ske en förändring, nu på en gång, säger Hassan Mohamud, som tagit sig från Akalla för att visa sitt stöd.

Har fått nog

Fram till den 30 september i år hade det enligt statistik från polisen inträffat 99 bekräftade skjutningar i polisregion Stockholm, något som resulterat i 19 döda och 32 skadade.

Det var efter att två män i 20-årsåldern sköts ihjäl i Tensta den 16 augusti som Mona Said, som själv är mamma till en tonåring, kände att hon fått nog en gång för alla.

Hon tog initiativ till det nätverk som snabbt skulle engagera Järvaföräldrarna, som vill göra sina röster hörda mot våldet.

De kallar sig "Nationell kris", för att belysa att våldet påverkar alla på olika sätt, var man än bor, hela det svenska samhället.

– Barnen är födda i Sverige och dör på svenska gator. Om det inte är någons familjemedlem eller bekant, så är det en medborgare i samhället. Våldet är en nationell kris som berör alla. Vi kräver förändring, och det börjar här i dag, inledde Mona Said från scenen, inför en högljudd publik.

"Till Sverige för att få fred"

Flera personer talade under demonstrationen, till en frustrerad, sorgsen men också hoppfull folkmassa.

När Fardowsa, en av mammorna från nätverket, började prata, tystnade sorlet.

– Jag är här i dag för att jag har förlorat en son, inledde hon.

– Jag har flytt från våld, och jag kom hit till Sverige för att få fred. Aldrig någonsin trodde jag att jag skulle förlora honom här.

La fram egna punkter

Ett av nätverkets huvudsyften med demonstrationen var att presentera ett eget 34–punktsprogram med åtgärder mot gängkriminaliteten och våldet, som ett alternativ till regeringens 34–punktsprogram med samma syfte.

Föräldrarna vill, bland mycket annat, se en ökad inkludering av lokalsamhället i politiska frågor, få läxhjälp till alla elever i samtliga grund– och gymnasieskolor i socioekonomiskt svagare områden, se hårdare tag mot drogkonsumenter från de välbärgade stadsdelarna, få bättre krisstöd och hjälp med sorgearbete, och se en utredning om varför så få mord är uppklarade i Järvaområdet.

– Jag vet fortfarande inte varför min son är död, eller vem som mördade honom, sa Fardowsa från scenen.

Politiker på plats

Flera politiker fanns på plats för lyssna till deltagarnas röster.Inrikesminister Mikael Damberg (S), Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi var några av de som syntes bland åskådarna.

– Det är väldigt rörande, väldigt hårt, väldigt starkt. En stor påminnelse om att det bakom varje rubrik finns en förälder som förlorat sitt barn. Vi måste rusta mot våldet, sa Märta Stenevi efteråt.

Nima Ali var en av mammorna som talade från scenen. Hon säger att många saknar ett stöd från politiker, polisen och samhället i stort efter att en skjutning skett.

– De allra flesta som drabbas av våldet är ju skattebetalare, som vill göra rätt för sig i samhället, som jobbar och försörjer sig. Det är inte ett "vi och dom" som många verkar tycka, vi är ju alla samma, säger hon, och fortsätter:

– Men i stället för att stötta föräldrar som nyss förlorat sina barn går man in i deras hem på ett brutalt sätt, ibland utan fullmakt, för att samla bevis. Sedan lämnas föräldrarna ensamma i sin sorg, det finns knappt något stöd från samhället eller polisen. De känner sig i stället misstänkliggjorda och förnedrade.

"Inga fler kan dö"

En av killarna som förlorade livet i skjutningen den 16 augusti var Jamas son. Han sköts ihjäl precis nedanför sin egen trappuppgång i Tensta.

– Vi vet inte vilka som dödar våra barn. De som har dött är döda nu, men vi måste stoppa det här, inga fler kan dö. Vi kan inte acceptera mer våld där vi bor. Var är myndigheterna, rättssystemet, polisen? sa Jama inför publiken, som återigen tystnat.

Han fortsatte:

– Ibland undrar jag varför det bara är vi som drabbas, där vi bor, i områden som våra. Vi vill att det här ska ändras, och vi vill göra vad vi kan nu. Vi vill göra våra röster hörda.