Tio minuter utanför tullarna. I Björkhagen ska ett växande ungdomsgäng hasatt skräck i jämnåriga och föräldrar. Foto: Ylva Bergman

Föräldrar: Våldet i Björkhagen har eskalerat

Polisanmälningarna har minskat. Men knivarna, rånen och skräcken finns kvar. En tystnadskultur breder ut sig i Björkhagen när ett ungdomsgäng misshandlar och terroriserar jämnåriga. I det dolda har läget blivit – värre.

  • Publicerad 20:00, 24 okt 2018

Förbannade. Så beskriver en grupp föräldrar hur de känner sig efter vår artikel om ungdomsstöket i Björkhagen. I den beskrivs hur turbulens blivit till lugn. Att de hänsynslösa ungdomsbrott som hemsökt området det senaste året, minskat.

Helt fel, enligt de vuxna som StockholmDirekt nu träffat och pratat med. Utpressning, kränkningar, misshandel, rån och hot lever kvar bland områdets tonåringar. Men varken barn eller föräldrar vågar längre anmäla, trots att knivar ofta är inblandade. Tidigare kontakt med polis och sociala myndigheter har bara resulterat i mer trakasserier.

Ungdomsstöket har minskat i Björkhagen

– Man riskerar barnen utan att något händer, man får inget för det, säger en frustrerad förälder.

Hen säger att när hen försökte anmäla ett Snapchat-hot om våld, så blev polisens råd mellan raderna att strunta i det då förövaren skulle få reda på det och det skulle kunna slå tillbaka. Det blev ingen anmälan.

En annan förälder berättar att när hen frågade den lokala socialförvaltningen hur sommarlovet skulle bli för hens brottsutsatta barn, som inte längre vågar vistas hemma i Björkhagen, blev motfrågan "har ni släktingar någonstans i Sverige dit ni kan skicka barnet?".

Planerar att flytta

Ingen av de fyra vuxna som vi pratat med vill framträda med namn eller bild eftersom de är rädda att deras familjer ska drabbas av repressalier. Men bilden de tecknar är samstämmig, trovärdig och oberoende av varandra.

Det är en vardag där man skjutsar sina barn överallt av rädsla för att de ska attackeras. Det är ett liv med hjärtat i halsgropen så fort barnen är någon annanstans än hemma. Det är en tillvaro där lösningen på problemet är att aktivt leta efter nytt boende någon annanstans.

– Ja, vi ska försöka flytta. Jag ligger sömnlös om nätterna, man pallar inte längre. Men var? Vi vill inte flytta längre ut längs Linje 17. Då måste vi ändå passera Björkhagen och mitt barn riskerar att möta sin förövare, säger en förälder.

Polisens strategi: Kör hem langarna till föräldrarna

Foto: Ylva Bergman

Hamnat i ett äldre gäng

Det de beskriver är en liten grupp Björkhagen-pojkar i de nedre tonåren. De var inblandade i våldsvåren, den som skapade svarta rubriker och fick lokala politiker att prata om härjande ungdomsgäng. Trots flera orosanmälningar till socialförvaltningen ska de 12-, 13-åriga pojkarna fortsatt driva runt och trakassera under sommaren – utan åtgärder.

Nu har pojkarna, enligt de vittnen vi pratat med, börjat sugas in i en äldre gäng med så kallade unga vuxna. De har bildat en ny sammanslutning som har Björkhagen, Hammarbyhöjden och Kärrtorp som spelplan. StockholmDirekt har lyssnat på vittnesmål om misshandel och förnedring, där de unga offren filmats för att senare kunna utpressas.

Björkhagen är "orten"

De yngre använder de äldre förmågorna som våldskapital – "ge oss jackan annars spöar han där dig" – medan de äldre använder de yngre för att bära och sälja narkotika, då de inte är straffmyndiga. Militära knivar ska förekomma som hot och de yngre barnen har anammat en gäng-image av att Björkhagen numera är "orten"; man använder "burner phones" och snackar om att "beckna", alltså sälja narkotika.

– Man sätter skräck i de andra barnen som känner ett obehag av att inte kunna gå omkring fritt utan att "betala". De körs ner i skorna och skäms för att de inte kan försvara sig själva. Det är inte rätt, det handlar inte om pojkstreck. Om fem år är det här ett kriminellt nätverk, säger en förälder vars barn rånats nyligen.

De vuxna säger att de stångat skallarna blodiga i kontakt med social myndigheter angående de minderåriga gängpojkarna – helt utan resultat. De lokala tjänstemännen på förvaltningen i Skarpnäcks stadsdel har de inget förtroende för: "ingen koll". En förälder säger uppgivet att "inget kommer att hända innan ungarna sticker kniven i någon".

Ger inte mycket för åtgärder

De åtgärder som Skarpnäcks stadsdelsförvaltning dragit igång i Björkhagens centrum, sportaktiviteter "för att nå barn som driver runt utan fritidssysslor och försöka slussa in dem i föreningslivet", tror de inte hjälper ett dugg. Det är för sent för just de här unga.

– Alla andra barn är livrädda för dem. De har fått smak för ett annat liv, de kommer inte vilja sparka boll med någon fritidsledare. De behöver lyftas ur den här miljön, säger en förälder.

Efter ungdomsstöket: Nu vill de ha SL:s hjälp

Karin Aleberg-Lövgren, chef för förebyggande arbete i Björkhagen, och kommunpolisen Hampus Johannesson. Foto: Sofia Törnqvist/Sacharias Källdén

"Det låter förskräckligt"

Karin Aleberg-Lövgren är enhetschef för förebyggande arbete och kultur på stadsdelsförvaltningen. Sådana här ärenden faller på hennes bord och hon uttrycker förfäran över att folk inte vågar kontakta det sociala: "Det låter förskräckligt, det är helt klart inte bra."

– I de fall där det gjorts anmälningar kan jag inte uttala mig om vad som görs eller inte görs. Men det pågår mycket jobb från det sociala som inte syns utåt, vi släpper inte taget, säger Karin Aleberg-Lövgren.

Hon bekräftar att den bild hon har av läget – som hon får från sina kollegor ute på fältet – mycket riktigt är att det blivit lugnare: "Om det inte stämmer är det problematiskt."

Att en förälder ska ha fått rådet från er att skicka sitt brottsdrabbade barn till en annan stad, hur ser du på det?

– Det är jättesvårt att kommentera. Det låter konstigt att någon skulle sagt så. Självklart ska vi göra allt vad vi kan för att skapa trygghet, även om vi inte lyckas till 100 procent. Det här tar tid men vi har ett bra samarbete med skola, polis och fritidsgårdar. Och vi kommer att lyckas.

Aleberg-Lövgren poängterar att det är viktigt för det sociala att få in vuxnas orosanmälningar.

– Jag har stor respekt för oron att ens barn ska drabbas. Det är svårt för oss att ge garantier att inget ska hända. Men min förhoppning är att man ska tycka det är fortsatt viktigt att höra av sig till oss. Alla ska känna tillit till det lilla, lokala civilsamhället.

Foto: Ylva Bergman

Polisen: Man vill inte berätta vad som hänt

Lokalpolisen Hampus Johannesson har svårt att se varför en polis skulle avråda någon att anmäla ett hot.

– Vi är måna om att få in information om så unga personers förehavanden. Vi försöker att vara tydliga och inte säga saker ”mellan raderna”, säger han.

Johannesson förklarar att det först och främst är socialtjänstens sak att hantera de barn under 15 år som begår brott. Men att det skulle finnas en rädsla och tystnadskultur, det ser han tecken på.

– Jag har själv talat med föräldrar som inte vill anmäla. Man vill inte berätta vad, när, var eller vem. Då är det svårt för oss att arbeta. Samma sak kan jag tänka mig gäller socialtjänsten. Om de inte får information, som ofta kommer från polisen, har de inte mycket till underlag.

Man hotar så länge som det ger något

Johannesson säger att de som hotar kommer att fortsätta så länge det lönar sig: "Väljer man att inte anmäla ska man vara medveten om vilken typ av samhälle man bidrar till."

– Vi är beroende av information för att fördela resurser. Vill man bidra till lokal trygghet ska man anmäla samt öka den sociala kontrollen, genom att som vuxen vistas ute bland ungdomar kvällstid. Mina kollegor har den senaste tiden ofta besökt Björkhagen. Men de kommer inte kunna punktmarkera, säger han.