Besviken. Solnabon Per Ol-Ers gillar inte beslutet att stänga lekparker, exempelvis Stenhuggarparken. Foto: Privat

Föräldrar upprörda efter lekparksbesked

Sju av Solnas kommunala lekparker ska läggas ner. Upprörda föräldrar funderar nu på om det går att ta över Stenhuggareparken och driva den åt kommunen.

  • Publicerad 16:56, 22 jun 2020

Det är inte så mycket trafik och en park som barn lätt kan gå själv till.

Förra veckan beslutade Solna stad att göra en förändring när det gällde kommunala lekparker. Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) berättade då i SolnaDirekt att det handlade om att fasa ut mindre välbesökta lekparker som dessutom började bli nedgångna. Istället ska resurserna läggas på andra, större parker.

En av de sju parkerna (se faktaruta) som berörs är Stenhuggareparken i Råsunda. I närheten av den bor Per Ol-Ers sedan två år med sin familj.

– Min dotter går hit både före och efter förskolan. Den här parken ligger vid en återvändsgränd. Det är inte så mycket trafik och en park som barn lätt kan gå själv till. Så är det inte på alla större parker, säger han.

Han är besviken på beslutet och kommunikationen innan det togs beslut.

– Det är förvånansvärt att informationen inte nådde ut. Jag fick reda på det av oppositionspolitiker som var i parken några dagar innan beslutet, säger han.

Engagerade föräldrar

Per Ol-Ers känner ett stort engagemang i frågan bland andra föräldrar som bor nära Stenhuggarparken. Något som har visat sig i en tidigare gemensam insamling för att göra parken roligare för barnen.

– Det började med att det var en familj som skänkte en studsmatta till parken. Den blev välanvänd och sedan när den var utsliten bestämde vi att swisha ihop pengar till en ny och fick in 3 700 kronor. Nu har vi även köpt bland annat kritor, en grävskopa, hopprep, skottkärra och så har jag byggt en bokholk som det finns böcker i, säger han.

En tanke som Per Ol-Ers har diskuterat med andra föräldrar är om det skulle gå att ta över parken.

– Man kanske kan hitta en lösning där vi får ett bidrag för att driva den åt kommunen, säger han.  

Även om det har tagits ett politiskt beslut har Per Ol-Ers inte gett upp att få ha kvar Stenhuggareparken.

– Jag hoppas på en fortsatt konversation med politikerna och att det går att se över andra alternativ. Sett till smittspridning tycker vi att det är bättre att ha flera små parker än få större. Det gäller även efter pandemin när "vabruari" och influensasäsongen kommer, säger han.

Parkerna som läggs ner

Klockaren

Huvudsta allé

Lilla Framnäsbacken

Rosklinten

Råsunda

Gläntan

Stenhuggaren

Visa merVisa mindre