Föräldrar ställer krav på nya skolledningen

Nu ska en ny ledning ta över rodret på stormiga Bällstabergsskolan. – Det blir en utmaning, säger nye rektorn Lars Hultberg.

  • Publicerad 11:25, 18 maj 2015

Fortfarande har inga klara besked kommit från kommunen om varför rektorn och utbildningschefen på Bällstabergsskolan sparkades med buller och bång för drygt en månad sedan.

Inte heller har man fått någon klarhet i hur skolans pedagogik – med fokus på it och digital teknik – ska kunna bevaras när ledar­gestalterna med sin speciella it-kompetens plötsligt försvunnit.

Det senare har fått föräldrar till elever på Bällstabergsskolan att reagera. De har nu skrivit till kommunen och krävt besked om vad som är på gång.

– Jag är mest orolig för hur det här påverkar barnen. Hur tänker man till exempel på pedagogiken när en sådan speciell kompetens försvinner? säger mamman Nina Arkeberg, som nu flyttar sina två barn från skolan.

Ola Hellblom är en annan förälder som kritisk till hur kommunen har skött avskedandet.

– Det är skandalöst hanterat av kommunen. De säger att de gör det här i skolans intresse men det får motsatt effekt, säger han.

När tillförordnade kommundirektören Victor Kilén och barn- och ungdomsnämndens ordförande Parisa Liljestrand valde att informera på kommunens webbsida om att rektorn och utbildningschefen misskött skolans ekonomi utan att kunna presentera konkreta detaljer äventyrade man skolans rykte, tycker Ola Hellblom.

– Hade man velat bli av med de här personerna hade man kunnat göra det mycket smidigare, säger han.

I förra veckan fick föräldrarna ett brev från skolan där det stod att den revisionsrapport som berättar vad som hänt var klar. Men det var fel.

Victor Kilén säger som ­tidigare:

– Jag kan svara på alla frågor när revisionsrapporten är klar. Men jag förstår att föräldrar undrar.

Vad som däremot nu står klart är att skolan får en ny tillförordnad rektor från och med den 15 juni. Lars Hultberg hyrdes tidigare in som rektor när Lovisedalsskolan stod utan ordinarie rektor förra året. Då blev han kommunens dyraste rektor med en månadslön på 87 500 kronor i månaden.

Nu har Lars Hultberg anställts av kommunen och kostar därmed mindre.

Hur ska du arbeta på skolan?

– Jag har fått uppdraget av utbildningschefen att arbeta i samma riktning som tidigare. Vi ska fortsätta i den ton man tidigare slagit an.

Det är stormigt på Bällstabergsskolan, hur känner du inför uppdraget?

– Det blir en utmaning. Men jag är en erfaren skolledare med en viss bastrygghet. Det blir ett intressant uppdrag, säger han.

Det är skandalöst hanterat av kommunen.Ola Hellblom förälder