Föräldrarna är oroliga för sina barn. Foto: Andreas Ekström

Föräldrar slår larm: Dålig mat på Grindstuskolan

När barnen kommer hem från skolan är de hungriga. De bråkar och sliter i kylskåpsdörren. Nu slår flera föräldrar larm om att maten på Grindstuskolan i Vårby gård är för dålig.

  • Publicerad 10:30, 27 sep 2018

Maten på Grindstuskolan är inte bra och barnen får inte i sig tillräckligt för att bli mätta, vittnar flera familjer som Mitt i har pratat med.

– Barnen kommer hem och är vrålhungriga. De sliter i kylskåpet, är trötta och börjar bråka. Det är för att de inte gillar skolmaten, säger mamman Narda Teranishi.

Skollunchen är en stor fråga bland eleverna. Flera av dem har skrivit under en protestlista om att maten är för dålig.

– Vi har försökt lämna listan till biträdande rektorn, men hon har aldrig varit där när vi har knackat på. Nu ska vi posta den istället, säger Tindra Mbaekwe.

Barnen får ta med sig matlådor till skolan

Enligt föräldrarna får barnen inte heller äta så mycket de vill, och tidigare var det ingen matro i matsalen.

– Barnen säger att de ibland bara får ta två fiskpinnar och att de inte får gå fler gånger och hämta mat. Förut fick de inte sitta och äta så länge som de behövde. Bara för att få i sig något så vet jag elever som bara tog ett knäckebröd och tog med sig ut på rasten, säger Malin Hector Mbaekwe, en av föräldrarna som slagit larm till skolan.

Arkivbild Grindstuskolan. Foto Bea Tigerhielm.

Efter samtal med skolan har i alla fall matron blivit bättre. Men mängden mat är fortfarande för liten, anser flera föräldrar.

För att barnen ska bli mätta har Malin regelbundet börjat att  skicka med matlådor, så att de får i sig tillräckligt med mat under skoldagen.

– Våra barn har träningar direkt efter skolan, och det finns inte tillräckligt med tid för att de ska hinna äta innan så de måste äta ordentligt i skolan. De tycker att det är lite pinsamt med matlådor, men vad ska man göra, säger Malin Hector Mbaekwe.

Skorpor och saft till mellanmål

Föräldrarna tycker att barnen åtminstone ska få ett ordentligt mellanmål under eftermiddagen. Enligt Huddinge kommuns rekommendationer ska det serveras frukt eller grönsaker, macka med pålägg och någon mjölkprodukt.

Från vänster till höger: Narda Teranishi, Lillemor Tengman, Malin Hector Mbaekwe med dottern Vilda Mbaekwe i famnen. Barnen från vänster till höger: Tindra Mbaekwe,Suyana Teranishi, Miralda Öberg och Olivia Mbaekwe. Foto Andreas Ekström.

Flera av barnen vittnar om att de för det mesta enbart får mackor med mjukost, ibland får de fil eller yoghurt till mellanmålet. Det har hänt att barnen bara serverats skorpor och saft till mellanmål, något som bekräftas av personalen i en ljudfil som Mitt i har tagit del av.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Huddinge säger att man har tagit del av den kritik som skolan har fått från en förälder och att man har undersökt saken. 

– Vi har tittat på det här och vi anser att det inte är några problem på skolan med mellanmålet, säger Annika Wensing Stjerngren, enhetschef för kostenheten på Barn- och ungdomsförvaltningen. 

Hur har ni gjort för att ta reda på det?

– Vi har pratat med både köket och ledningen.

Har ni besökt skolan och gjort ett stickprov?

– Nej, det finns ingen anledning för oss att misstro köket och ledningen, säger Annika Wensing-Stjerngren.

Hade det här varit Segeltorp så hade det aldrig fått vara så här

Lillemor Tengman

Föräldrarna har pratat både med personalen, ledningen på skolan och kommunen men anser sig inte ha fått ett bra bemötande.

– De nonchalerar oss. Hade det här varit Segeltorp så hade det aldrig fått vara så här, säger en av mammorna, Lillemor Tengman.

Rektorn för Grindstuskolan Lena Sjögren slår ifrån sig kritiken. Hon vill inte bli intervjuad av Mitt i, men skriver i ett mejl till tidningen att föräldrarnas bild inte stämmer.

”Det är inte dålig mat på skolan och eleverna tycker inte att maten inte är god.  Biträdande rektor på Grindstuskolan träffar regelbundet elevrådet och då har eleverna möjlighet att framföra sina synpunkter.”

Hur ser du på den kritik som framförts?

”Både Lena och jag har talat med ett fåtal föräldrar. Vi har lyssnat till kritiken samt beskrivit hur vår skolrestaurang arbetar. Det är självklart tråkigt om någon förälder inte är nöjd.” 

När det gäller mellanmålet svarar Lena Sjögren att skolan följer de rekommendationer som finns från kommunen. Därefter vill hon inte svara på några fler frågor. Hon är varken nåbar via telefon, mejl eller via Barn- och ungdomsförvaltningens kommunikatör.