I förra veckan kom beskedet att högstadiet väntas lägga ner på Enskede skola. I stället är tanken att starta ett nytt, större högstadium och ett nytt gymnasium i Enskede gård.

Beskedet tas emot med förståelse av många föräldrar. Det har varit trångt de senaste åren på Enskede skola och många elever har gått i tillfälliga lokaler.

Först var det tänkt att skolan skulle byggas om. Men det blir för dyrt, anser staden, eftersom bygget måste anpassas till områdets kulturhistoriska miljö.

Varit hög konkurrens

– Detta är positivt för oss som bor på Enskedefältet. Men jag hoppas att det blir fler platser på det nya högstadiet. Kommer min son att få plats där när han börjar sjuan? frågar sig Nejra Wiklund som har barn på Enskede skola.

De senaste åren har det varit hög konkurrens om de kommunala högstadieplatserna i Enskede. Lösningen har till exempel varit friskolor eller skolor i Årsta och på söder.

Planen är att det nya högstadiet vid Enskede gård ska rymma sex parallellklasser. Det kompenserar för den utbyggnad som tidigare var tänkt på Enskede skola och Sturebyskolan. Men samtidigt som skolan blir större läggs också Örbyskolans högstadium ner.

Alla kan söka nya skolan

Det första läsåret, hösten 2024, får elever som ska börja på eller redan går på högstadiet på Enskede skola och Örbyskolan förtur till det nya högstadiet. Därefter får alla elever söka fritt enligt närhetsprincipen.

Någon platsgaranti till en viss skola finns alltså inte då, men noteras ska också att Bäckahagens skola i Bandhagen – dit Örbyeleverna har nära – också planerar att bygga ut högstadiet.

Grundskolechefen Carina Hallqvist säger att det nya högstadiet i Enskede gård byggs för att staden behöver fler skolplatser.

– Vi måste va helt säkra på att alla elever får plats i framtiden, säger hon.

Bättre för de små barnen

Sofia Stenberg, rektor på Enskede skola, tror att det blir bättre för de yngre eleverna när högstadiet flyttar.

– I dag är våra små barn utspridda. Kvalitén i undervisningen kan öka jättemycket när vi inte behöver transportera barn mellan olika lokaler. Samtidigt får högstadieeleverna undervisning i moderna lokaler, säger hon.

Föräldern Selama Salh på Enskede skola:

– Det blir skönt med en mindre skola för de yngre barnen. Jag tror att det kan bli lugnare, säger hon.

I torsdags, den 19 november, väntades utbildningsnämnden godkänna planerna.