Stopp. Vägen är avstängd på grund av att SL arbetar med dubbelspårsutvecklingen. Foto: Privat

Föräldrar oroliga över tung trafik på gata

Hembergavägen i Täby kyrkby är från och med mitten av juni avstängd igen. Nu är föräldrar oroliga över den ökade trafik på Bergtoravägen som avstängningen skapat.

  • Publicerad 12:02, 30 jun 2020

Nu är Hembergavägen i Täby Kyrkby avstängd för biltrafik för andra gången då SL arbetar med dubbelspårsutvecklingen mellan Täby kyrkby och Kragstalund.

Många bilister väljer då att köra Bergtoravägen istället vilket oroar föräldrar på gatan, då många barn cyklar och går på vägen som saknar trottoar.

– Det är stressade bilförare och även tung trafik som åker på var gata. Men det finns inga trottoarer och det är väldigt många barn på gatan främst nu under sommaren, säger mamman och Täbykyrkby-bon Malin Hedmark.

Tanken är att bilarna ska köra Valhallavägen och Byle allé men Bergtoravägen väljs fortfarande av många bilister. Vid två tillfällen har det varit nära att barn har blivit påkörda, enligt de boende i området och de vill nu att kommunen ser över problemet.

Åtgärd ska komma på plats

Täby kommun ska under veckan montera trafikräkningsslangar på vägen för att se vilken och hur mycket trafik det rör sig om innan de stänger vägen.

Men de boende menar att åtgärder måste till snarast.

– Det är nu vi behöver agera, risken är ju att någon blir påkörd, säger Malin Hedmark.

Magnus Nissar, projektchef på Täby kommun anser att man måste göra en utredning.

– Bergtoravägen har inte så mycket trafik i vanliga fall. Vi måste göra detta för att hitta rätt åtgärd, säger han.

Enligt kommunen kan en åtgärd komma på plats inom ett par veckor.

– Jag ser tre olika scenarion: fartgupp, genomfart förbjuden eller att man gör vägen enkelriktad, säger han.

Kör försiktigt

Han uppmanar nu alla Täbybor att tänka till i trafiken.

– Jag uppmanar alla att köra försiktigt i trafiken nu när många är hemma. Vi har även en tät kontakt med NCC som bygger i Kyrkbyn.

Jarlabankes väg: Får en ny järnvägsbro och en ny gång- och cykelväg läggs på bron medan bilar och gång- och cykeltrafik passerar under i en tunnel. Den nya korsningen beräknas vara i bruk under hösten 2020.

Hembergavägen: Får en ny gång- och cykeltunnel under järnvägen. Järnvägsövergången stängs för gott från och med vecka 27 för att kunna utföra arbeten vid spåren.

Lokevägen: Får en ny gång- och cykeltunnel under järnvägen.

Visa merVisa mindre