De senaste veckorna har föräldrar i Täby uttryckt sin oro för en ny trend hos kommunens tonåringar, nämligen att inhalera drivgasen från sprayflaskor. Flera foton har cirkulerat i lokala Facebookgrupper på det som antas vara rester från gasinhaleringar.

– Vi har fått flera rapporter från skolor och fältassistenter i kommunen men även från kranskommuner som pekar på att användningen av gas har ökat under våren, sommaren och nu vid skolstart. Det har påträffats gaspatroner, sprayflaskor och ballonger i parker och runt skolor. Ballongerna används för att inhalera gasen, säger Jonas Nilsson, kommunpolis i Täby.

Oroade fältassistenter

– Vi ser allvarligt på upptäckten av rester från gasinhaleraring, men vi har själva inte sett det med egna ögon än så det är svårt att säga hur utbrett problemet är i nuläget, men vi håller ett öga på det, säger Anna Förberg, en av fältassistenterna på Fältgruppen i Täby kommun.

Redan förra året kom rapporter om att det blivit vanligare bland kommunens tonåringar att använda sig av lustgas och gaspatroner avsedda för gräddsifoner för att uppnå berusning, men att inhalera drivgas från sprayflaskor är ny upptäckt enligt fältassistenterna.

– Eftersom det inte är olagligt att inhalera gas, finns det ingen lagstiftning kring det. Däremot är det skadligt för hjärnan och kan leda till hjärnskador, säger Jonas Nilsson.

Ingen lagstiftning

Fältassistenterna upplever att ungdomar resonerar kring gas som ”det är ju inte olagligt så då måste det ju vara ofarligt”.

Därför anser både polis och fältassistenter att det är viktigt att ungdomarna informeras om riskerna med att inhalera den här typen av gas.

– Vi är ute regelbundet och pratar med ungdomar för att hålla koll och informera om risker med användandet för att det inte ska öka, säger Anna Förberg.

Fältassistenterna uppmanar nu även vårdnadshavare att hjälpa till genom att själva läsa på om riskerna, för att så snabbt som möjligt få ner användningen.