Andreas Pålsson, Ramona Myrholm, Cecilia Ekholm Ahlstrom och Marica Esentals. Foto: Anna Z Ek

Föräldrar larmar om kaos på Aspuddens skola

Stökiga lektioner, otrygghet på skolgården och ledsna barn. Och en skolledning som slår dövörat till. Så beskriver föräldrar situationen på Aspuddens skola.

  • Publicerad 16:36, 20 jun 2018

Det har bara gått några veckor in på sommarlovet. Men föräldrar till barnen i en av ettorna oroar sig redan för hur hösten i tvåan ska bli.

Oron och ilskan har nått så långt att de nyligen skickade iväg ett öppet brev om situationen till skolledningen, ansvariga på Stockholms stad och till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Föräldrarna vittnar om hur situationen på lektionerna gått överstyr med skrik och stök. ”Barn sitter på borden och trummar med linjaler, åker sparkcykel i klassrummet, svarar på tillsägelser med kommentarer som: ”Vad ska du göra? Tvinga mig?” står det i brevet.

Ingen skillnad mot Malmö

– Jag har jobbat som lärarvikarie i Malmö, i några av de mest utsatta skolorna. Det var på högstadiet. Men jag märker ingen större skillnad i Aspuddens skola, och här handlar det om 7-8-åringar. Det är skrämmande, säger föräldern Andreas Pålsson.

Klassen har flera utåtagerande elever, men enligt föräldrarna har det inte funnits tillräckligt med pedagoger för att stötta dem.

Det är katastrofskött. Skolan gör absolut ingenting

Daniel Ahlström, förälder

Cecilia och Daniel Ahlströms dotter har asperger och adhd. Hon får inga utbrott i skolan, men deltar inte i undervisningen. Något stöd har hon inte fått, enligt föräldrarna.

I maj blev dottern sjukskriven på heltid.

– Det är katastrofskött. Skolan gör absolut ingenting. Vår dotter har knappt lärt sig någonting. Hon märks inte på lektionerna, och då tycker man att det fungerar bra. Men vår dotter har samma mål som alla andra och behöver stöd för att nå dit, säger Daniel Ahlström, som själv är lärare för elever med med neuropsykiatriska diagnoser.

Barn har ont i magen

Andra föräldrar pratar om att deras barn har ont i magen och inte vill gå till skolan. Det finns även föräldrar som överväger att byta skola.

Min skräck är att det ska hända något, utan att någon märker det

Marica Esentals, förälder

Marica Esentals har barn i en parallellklass i ettan, där det fungerar bra i klassrummet. Hon upplever dock att det är otryggt efter skoltid, när fritidsverksamheten tar vid.

– Min skräck är att det ska hända något, utan att någon märker det. Ofta när jag kommer för att hämta min dotter är det ingen som vet var hon är. Jag hittade ett barn gråtande på toaletten, men ingen vuxen att säga till. En annan gång var det mindre barn som ”vrålkastade” snöbollar på varandra bland bilarna, nere på parkeringen. Jag får intrycket av personalen vill väl men är för få, säger hon.

Läs här hur grundskolechefen och rektorn svarar på kritiken.

 

Det är inte första gången det stormat kring Aspuddens skola