Föräldrar kritiska till ny skola vid mack

Föräldrar i Huvudsta är oroade över vad som ska hända med Tallbackaskolan, och kritiska till placeringen av den nya skolan. – Det är ingen bra skolmiljö, säger Anna Rosenberg.

  • Publicerad 09:52, 31 aug 2018

Anna Rosenberg och Aya Stehager har båda barn i Huvudstas skolor. Planerna på att flytta Tallbackaskolans elever oroar. Vi träffar Aya med barnen Eila, 4, och Aada, 7, och Anna med Axel och Sigge, utanför Tallbackaskolan.

– Även om det är mycket trafik i Huvudsta är det välplanerat för skolbarn med gångvägar och tunnlar. Tallbackaskolans tomt är barnvänlig och skolan ligger väldigt bra, det är en bra plats för en skola, säger Aya vars dotter gått på skolan.

Politikerna vill nu bygga en f-9-skola för 700 elever på Huvudstas gamla bensinmack, och flytta Tallbackaeleverna hit. Placeringen upprör många.

”Känns otryggt”

– Att bygga en skola mitt i korsning med tung trafik, det är svårt att förstå hur de tänker. Det är ingen bra skolmiljö, säger Anna.

– Jätteknasigt. Det ska rymmas fler barn men tomten är jätteliten, blir skolan 10 våningar? Massvis med barn ska ta sig dit i den hetsiga trafiken som är, det känns otryggt, säger Aya.

Men Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, anser att det är rätt plats.

– Vi har tittat på tomten och tycker det är en bra plats att bygga en modern, ändamålsenlig skola på utan att man stör skolverksamheten under tiden. Det finns inga färdiga ritningar på hur skolgården ska se ut, det arbetet börjar nu. Självklart ska vi också titta på hur vi kan få bort trafiken från gatorna, säger hon.

Varför inte renovera Tallbackaskolan istället?

– Tråkigt nog är lokalerna väldigt slitna, skolan är byggd som ett högstadium för 50 år sedan då skolorna såg väldigt annorlunda ut. Vi vill att barnen i Huvudsta ska ha en modern skola och vi ser inga möjligheter till det i nuvarande lokaler.

Vill rusta upp

Samtliga oppositionspartier vill bevara Tallbackaskolan.

– Tallbackaskolan behövs rustas upp, kanske byggas om för att kunna ta fler elever. Men tomten är utmärkt. Skolverksamhet gör sig inte bäst i en trafikkorsning, och utemiljön då? Det finns tillexempel ingen plats för fotbollsplan, säger Arne Öberg (S).

Öberg anar en plan för Tallbackaskolan.

– Man river och säljer och så byggs det bostäder där istället. Det är som att man ser dollartecken i varenda skoltomt.

Kan stå klar 2022

Men huruvida Tallbacka ska rivas är oklart, säger Marianne Damström Gereben.

– Inga beslut är tagna. När vi byggt färdigt den nya skolan ser vi hur befolkningsprognosen ser ut. Om det behövs kan man kanske behålla idrottshallen, men det är inget vi pratat om.

Nya skolan kan vara klar 2022.