Caroline Othberg och dottern Tilda, 9 år. Foto: Fredrik Othberg

Föräldrar inte nöjda med kommunens svar

Tredjeklassarna som inte får plats på Tråsättraskolan fortsätter att engagera föräldrar. ”Hon säger att hon inte vill inte gå i skolan”, säger en mamma vars dotter placerats ensam i en annan klass.

  • Publicerad 09:37, 7 jun 2021

Man offrar barn som går sommarlovet till mötes med ont magen.

– Hon sa senast igår kväll: ”Om jag inte får gå på Tråsättra vill jag inte gå i skolan”, säger Caroline Othberg, mamma till 9-åriga Tilda.

Tilda är en av 18 barn som hamnat i kläm när kommunen inrättat bara en fjärdeklass på Tråsättraskolan till hösten.

Inte plats för alla

På intilliggande Bergsättraskolan finns nämligen två klasser som snart går ut i årskurs 3 och som gärna vill flytta dit. Men bara 29 av 47 barn får plats på Tråsättra, resten sprids ut i andra skolor. Tidigare skedde det automatiskt att alla barn på Bergsättra fick flytta till Tråsättra när de började fjärde klass.

Är din dotter ensam om att placeras i Sjökarbyskolan i stället?

– Ja, det är hon. Först var det en pojke också, men han ville komma till Söra där han hade kompisar, säger Caroline Othberg.

– Alla hennes kompisar kommer att gå på Tråsättra.

Föräldrarna säger att de först blev lovade två klasser av kommunen. I ett mejl så sent som i början av förra året som Mitt i tagit del av skriver rektorn på Bergsättraskolan att hon fått följande information från Eva Wetterstrand, chef för produktionsförvaltningen i Österåkers kommun:

”Planen för läsåret som startar höstterminen 2021 är att Tråsättraskolan tar emot två klasser i årskurs 4”.

Kommunen: Inte plats för fler på Tråsättraskolan

Mitt i har bett Eva Wetterstrand* kommentera det, men i stället har kommunens kommunikationsavdelning hört av sig med ett uttalande som inte rör ett löfte om två klasser utan om barnens placering: ”Inga löften om skolplacering har eller kan ges från kommunens sida enligt gällande regelverk”, skriver kommunen.

”Sommarlov med ont i magen”

Österåkers hantering av 9-åringarna även fått Sofie af Ekenstam att ilskna till. Hennes dotter tillhör de som har fått plats på Tråsättra, men hon är ändå kritisk:

– Det smärtar mig djupt att att man offrar barn som nu går sommarlovet till mötes med ont magen, säger hon.

– Och sedan har allt skötts under all kritik. Jag tycker det är förfärligt. Politikerna tar beslut de inte står för. De har ingen ryggrad utan skjuter tjänstemännen framför sig.

*Fotnot efter denna artikels pressläggning har Eva Wetterstrand hört av sig med en kommentar, denna kommer publiceras inom kort.