Barnskötaren häktades på fredagen. "I flera månaders tid tvingade jag mitt barn att gå till hans famn", säger en av mammorna på förskolan. Foto: Pia Bispo

Fakta

Detta har hänt

25-26 januari: Polisen anhöll mannen. Han jobbade som barnskötare på en förskola i Botkyrka. Han misstänks för ett fall av kränkande fotografering mot barn på förskolan, ett fall av grovt sexövergrepp mot barn på förskolan samt för grovt barnpornografibrott i hemmet.

27 januari: Botkyrka kommun får information från polisen om mannen.

29 januari: Allmänheten får veta vad som hänt vida kommunens hemsida och Mitt i:s bevakning.

29 januari: Mannen begärs häktad, men Södertörns tingsrätt beslutar att det inte finns skäl för häktning och mannen släpps på fri fot.

31 januari: Hovrätten upphäver tingsrättens beslut efter att åklagaren överklagat. Mannen häktades på fredagseftermiddagen.

Källa: Misstänkt övergrepp
Visa merVisa mindre

Föräldrar informerades om misstänkta sexbrott via vänner

Mannen misstänks ha begått brott sedan 2014. Föräldrar till barn på förskolan är kritiska till att inget har upptäckts tidigare. – De ringer om mitt barn är sjukt och behöver hämtas. Men inte om en barnskötare misstänks för sexbrott, säger Camilla.

  • Publicerad 08:59, 3 feb 2020

Den manlige barnskötaren misstänks för flera sexbrott mot barn på en förskola i Botkyrka från 2014 fram till januari i år.

Han har erkänt gärningarna.

Mitt i har träffat två föräldrar som vi kallar Anna och Camilla. De har båda barn på förskolan.

– I flera månaders tid tvingade jag mitt barn att gå till hans famn. Jag lovade att det var tryggt. Känslan går inte att beskriva, att jag gett honom det dyrbaraste som jag har, säger Anna.

Min största rädsla är att han gjort något av mina barn illa eller att han har bilder på dem

Anna, förälder

Känslan av olust är mycket stor, misstankarna går inte att skaka av sig.

– Nu tror jag ju att han har gjort mitt barn något. Tänk om jag misslyckats med min främsta uppgift, att skydda mitt barn, säger Camilla.

Fick veta via vänner

Det var i onsdags som både Anna och Camilla fick veta att barnskötaren misstänks för sexbrott mot barn på förskolan. De fick informationen av vänner, som läst det på nätet. Men båda önskar att de fått besked direkt av förskolan.

– De ringer om mitt barn är sjukt och behöver hämtas. Men inte om en barnskötare misstänks för sexbrott, säger Camilla.

Nu håller båda sina barn hemma från förskolan, både av chocken och i väntan på hur de ska agera. Båda önskar att de får krishjälp av kommunen och polisen.

När mammorna uttryckt oro tidigare har de från förskolan fått höra att barnen har det bra och att den nu sexbrottsmisstänkte barnskötaren är snäll, professionell och trevlig.

– Men vi har ju tänkt att han märkt ut sig. Han var ovanligt kärleksfull, hade alltid ett barn tätt i famnen. Min största rädsla är att han gjort något av mina barn illa eller att han har bilder på dem, säger Anna.

Inga tidigare misstankar mot mannen

Sara Dahl är verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka kommun. Hon säger att hon inte känner till några tidigare misstankar mot mannen.

– Inte jag och inte utbildningsförvaltningen. Om någon annan kommunanställd fått reda på något kan jag inte svara på, men det försöker vi ta reda på nu. Vi har startat en utredning för att kartlägga vad som hänt.

Sara Dahl verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka kommun Foto: Anders Löwdin

Alla som arbetar inom barnomsorgen måste ha ett utdrag ur belastningsregistret som visar att de inte dömts för vissa brott.

– Vi har tydliga rutiner och har haft det under lång tid, vad det gäller till exempel anställning. Beroende på vad utredningen visar behöver vi självklart se över om vi behöver titta närmare på vårt arbetssätt och våra rutiner. Framöver behöver vi verkligen fundera hur vi kan förstärka alla våra verksamheter och dra lärdom av det här, säger Sara Dahl.

Vad säger du till de föräldrar som skickat i väg barn till förskolan under de här åren?

– Jag har svårt att finna ord för det. Det här får inte på något sätt förekomma. Trygghet till platsen och personal betyder allt.

Oklart hur många barn som kan varit utsatta

Det finns fortfarande många frågetecken och förskolan vet ännu inte om ett eller flera barn kan ha utsatts.

– Vi vet hur många som gått på förskolan, men vi vet inte hur många som kan ha varit utsatta av mannen.

Kollegorna är väldigt tagna av att kunna arbeta bredvid någon i så många år utan att veta

Sara Dahl, verksamhetschef

De senaste dagarna har Sara Dahl och hennes personal mött många reaktioner.

– Det blev ett otroligt chocktillstånd för både mig, personal på förskolan och vårdnadshavare när det här kom fram. Kollegorna är väldigt tagna av att kunna arbeta bredvid någon i så många år utan att veta.

Vart kan oroliga vända sig?

– Vi har en stödlinje som är öppen för vårdnadshavare. Där ska man kunna få svar på frågor och kunna få vägledning vidare till krisstöd. Vi vet att det finns föräldrar som inte sett eller fått information av olika anledningar, genom vårt kommunikationsverktyg Vklass. Informationen har inte nått fram till alla föräldrar på det sätt som vi trodde att den skulle göra.

Stödlinjen är öppen klockan 8-21 och har nummer 08-530 620 41.

Det kommer också finnas möjlighet att få stöd på plats.

– I helgen kommer vi också att öppna en fysisk krismötesplats för vårdnadshavare till barn som går på förskolan eller som har gått på skolan. När och var kommer kommunen att återkomma till.