Flera föräldrar i tränarkåren hos Täby FK är kritiska till att klubben är med i samspelet, samtidigt som de har akademilag i tidig ålder. Foto: Mostphotos

Föräldrar i Täby FK kritiska mot elitsatsning för tioåringar

Tio fotbollsklubbar har bildat ett nätverk för att arbeta för en sund barn- och ungdomsidrott, där Täby FK ingår. Några föräldratränare tycker dock att klubben hycklar, då de fortfarande har uttagningar till förberedande akademilag för tioåringar. Klubben är däremot kritisk mot kopplingen.

  • Publicerad 13:36, 10 jan 2020

I slutet av förra året tog AIK initiativet att bilda nätverket Samspel Stockholm med nio andra fotbollsklubbar i norrort, för att arbeta för en sund barn- och ungdomsidrott.

Enligt en av initiativtagarna, Leif Karlsson som är sportchef för AIK Ungdomsfotboll, är det till exempel inte hälsosamt för barn att väljas ut till elitlag vid för tidig ålder.

– Att få någon slags stjärnstatus när man är tolv, tretton år är kanske inte så nyttigt, sa Leif Karlsson, sportchef för AIK Ungdomsfotboll, till Mitt i då.

Kritik mot Täby FK

En av klubbarna som är med i nätverket är Täby FK, har fått kritik av ett antal föräldraledare i klubben. De tycker att det är märkligt att klubben medverkar, när de samtidigt har så kallade förberedande akademilag med uttagningar för tioåringar.

– I vår grupp vet jag att åtminstone en pojke blev helt knäckt av att inte tas ut till akademilaget och jag vet andra pojkar som har haft liknande reaktioner, säger en ledare som vill vara anonym. 

Klubbchefen Marko Rönnholmen kan förstå kritiken, men menar att de flesta lugnar ner sig när de får veta att laget främst är till de som vill få chans att spela mer fotboll.

– Att barn blir knäckta vet vi och det känns för jäkligt. Det här handlar mer om att samla ihop de som bara vill hålla på med fotboll och älskar det. Det är inte alltid de bästa som är med, utan ofta de som vill hålla på med fotboll väldigt mycket. Här tränar man för att lära sig, säger han. 

”De som klagar och de som är ledsna är givetvis de som inte kommer med. Sen finns det de som kommer med men väljer att hoppa tillbaka för att de vill spela med sina kompisar”, säger klubbchef Marko Rönnholmen. Foto: Täby FK

Klubben vill dock vara tydlig med att samarbetsavtalet som Samspel Stockholm innebär inte på något sätt handlar om hur deras akademiverksamhet ska se ut och att föräldrarna har missförstått att det skulle finnas en koppling.

– Samspelet  handlar om att inte utesluta någon utan möjliggöra så att det finns en plats för alla inom fotbollen. Det är det vi försöker uppnå som en bred fotbollsklubb, som försöker erbjuda något för alla. Alla är olika och det måste vi beakta och respektera. 

Konflikter mellan barnen

Täby FK erbjuder även extrapass till alla som vill träna lite mer för att alla ska få möjlighet att spela mer fotboll, oavsett om man är med i akademilag eller inte.

Marko berättar att det kan bli kaxig stämning där och även på skolgården ibland, när de som kommit med i det förberedande akademilaget skryter och retas om det för de som inte kommit med. 

– Då försöker vi jobba med det. Ingen mobbning får förekomma och alla ska vara schyssta. Det ska vara en brygga för att motverka sånt, säger han.

En för tidig satsning för barnens utveckling

En annan förälder berättar att dennes barn inte ens var intresserad av att vara med i akademilaget, utan att kritiken också handlar om att det är en för tidig satsning när det gäller barnens motoriska och psykiska utveckling.

– Klubbar borde istället fokusera på arbetet kring att behålla så många barn som möjligt inom idrotten. Nu förstör man istället alltför mångas intresse och motivation med alltför tidiga elitsatsningar. Många tröttnar och väljer att lämna sin idrott i yngre tonåren, säger föräldern. 

”Det kommer nya chanser att komma med, så det är bara att fortsätta. Vi skickar heller aldrig ut någon om de inte själva vill det”, säger klubbchefen. Foto: Mostphotos

Vill lära sig av andra

Marko menar att klubben hela tiden utvärderar åldern för uttagningar och att de är med i samspelet bland annat för att ta del av andras erfarenheter.

– Det är aldrig kul att bortprioriteras, oavsett om det är i 10-, 12- eller 15-årsåldern, säger han.

Anledningen till att de har uttagningar vid den åldern är för att det är i den gruppen som de har flest spelare. När de tar några få spelare från varje lag, märks det inte, menar Marko.

– Om vi skulle göra samma sak med 14-åringar slår vi sönder lagen och många slutar att spela fotboll. Vi är med i samspel för att vi vill lära oss, säger han. 

Täby FK har ungefär 2200 barn som spelar fotboll. Årets uttagning för det förberedande akademilaget gäller för pojkar födda 2010.

FAKTA

Samspel Stockholm

Består av AIK FF, Bollstanäs SK, IFK Stocksund, IFK Vaxholm, IFK Viksjö, Norrtulls SK, Sollentuna FK, Täby FK, Ursvik IK och Ängby IF.

Syfte

Det övergripande syftet med nätverket är att bedriva en sund barn- och ungdomsverksamhet genom utveckling av klubbarna var för sig och tillsammans för att på bästa sätt optimera deltagande, personlig utveckling och prestation för barn och ungdomar som spelar fotboll.

Samverkansidé

– Samverkan ska utgå från en grundsyn på alla människors lika värde oavsett ålder, nationalitet, kön, etnicitet, religion, kultur, sexuell läggning, könsidentitet eller fysisk och psykisk förmåga.

– Samverkan ska utgå från barns och ungdomars välmående som vi kan bidra till genom att skapa trygga idrottsmiljöer som bygger på deras egen inre motivation för personlig utveckling och för att delta i föreningarnas verksamhet.

– Samverkan ska präglas av en gemensam värdegrund som innebär ömsesidig respekt, ärlighet och öppenhet där vi ser varandra som likvärdiga och vill varandras bästa, där vi delar med oss av våra kunskaper och erfarenheter samt där vi upprätthåller demokratiska principer i diskussioner, möten och dialog inom nätverket och med vår omvärld.

– Samverkan ska bygga på den grundläggande gemensamma värdegrunden, fokusera på spelarutveckling, tränar-, ledar- och föräldrautbildning samt hantera spelarövergångar med ömsesidig respekt, ärlighet och öppenhet.– Samverkan ska följa direktiven i FN:s barnkonvention, medverka till att uppnå RF:s mål från Idrotten Vill; ”Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt” samt följa riktlinjerna i SvFF:s ”Spela, lek och lär”, och parallellt även sträva efter att uppnå RF:s och SvFF:s mål om att fostra morgondagens spelare till elitfotboll och landslag.

Källa: Fotbollsklubbarnas avsiktsförklaring:
Källa: Fotbollsklubbarnas avsiktsförklaring
Visa merVisa mindre