Det hölls ett möte om trygghet i Äppelviksskolans aula. Foto: Emilia Hedman

Föräldrar i krismöte efter mopperånen

Mopedrån, knark och föräldravandring var det som engagerade föräldrarna under mötet i Äppelviksskolan. – Min son brukar hänga vid Brommaplan, är det stökigt där?, sa en orolig förälder.

  • Publicerad 11:46, 23 maj 2018

Under tisdagskvällen samlades ett fyrtiotal föräldrar i aulan i Äppelviksskolan. Det var föräldraföreningen Äppelvikens päron som bjudit in till möte för att prata om hur man kan öka tryggheten för Brommas ungdomar.

Under mötet hann man prata igenom en hel del även om man avslutade tidigare på grund av värmen i salen. Det var föräldrar från hela Bromma där och många verkade känna varandra, det småpratades en hel del mellan frågorna. Många var frustrerade och ville ha svar på sina frågor, en förälder suckade högt och lämnade efter halva mötet med snabba steg.

Föreningen hade bjudit in Brommas fältassistenter som var där för att informera om vad de gör. När det var dags för frågestund åkte många händer upp i luften. En fråga som engagerade var mopedrånen som skett under de senaste veckorna.

– Jag har hört från mina barn att det kommer hit ungdomsgäng från andra delar av Stockholm och bråkar, har ni koll på de gängen?, frågade en mamma.

– Jag brukar vara ute och kvällsvandra men jag ser sällan några andra föräldrar ute. Det skulle minska rånen om vi alla tog oss ut, sa en annan förälder.

– Min son brukar hänga vid Brommaplan, är det stökigt där?, sa en tredje.

Fältarbetarna svarade på de frågor som berör deras arbete men hänvisade polisiära frågor till polisen. Lokalpolisen var inbjuden men kunde tyvärr inte medverka, vilket gjorde vissa föräldrar besvikna. Föreningens ordförande Hanna Wistrand fick då förklara att polisbristen är stor i Västerort.

– Polisen i Västerort har 50 procent för lite personalresurser, de trollar med knäna för att få det att gå ihop. De har sett vår inbjudan men de kunde tyvärr inte komma.

Fältassistenterna Mattias och Elias svarade på föräldrarnas frågor.

Förutom mopedrånen blev det också en hel del fokus på droger, en pappa ställde sig upp och berättade att han hade hört om elever i årskurs sex som tar kokain.

– Jag har väldigt säkra källor på det här, det är fruktansvärt, sa han.

Fältassistenterna svarade då att de inte ser narkotika alls i Bromma när de är ute. Däremot vet de från enkätundersökningar att Cannabis är den absolut vanligaste formen av narkotika som används bland ungdomar, och att de vet att det likväl finns i Bromma. Men de sa också  att de gärna pratar mer med pappan efter mötet.

Mamman Katarina kom till mötet.

En av de föräldrar som var på mötet var Katarina som har barn som går i årskurs 7 och 9. Hon känner sig ofta orolig när hennes barn är ute på kvällarna.

– Man hör så mycket om droger och bilar som säljer vodka. Jag vill inte att de ska vara ute men samtidigt så måste de ju få vara det, det måste få ha kul och träffa kompisar.

Katarinas barn går på Abrahamsbergsskolan, hon önskade att det fanns en organiserad föräldravandring som det finns på Äppelviksskolan.

– Jag hoppas att vår skola också sätter igång med föräldravandring, jag har aldrig gjort det men efter det här mötet känner jag att det vore bra.

Fakta

Mopedrån i Bromma

28 april 

Polisen fick ett larm vid 23-tiden under lördagskvällen. Två pojkar i 15-års åldern blev rånade på sina mopeder vid Olovslundsskolan. Flera maskerade personer hotade till sig pojkarnas mopeder med stickvapen. De beskrev gärningspersonerna som personer i övre tonåren.

29 april

Två pojkar blev hotades verbalt av fyra gärningspersoner som ville ha deras mopeder. De lyckades inte få med sig mopederna, rånförsöket skedde i närheten av Brommaplan.

30 april

Det var ett gäng maskerade personer som hotade till sig en moped från en pojke i unga tonåren. Rånet skedde vid Ålstensskolan vid 22-tiden.

12 maj

Flera personer hotade till sig en moped verbalt av en pojke i övre tonåren i närheten av Abrahamsbergs tunnelbana vid 18-tiden.

13 maj

Tre killar i 16-års åldern spelade fotboll i Norra Ängby vid 21-tiden. Tre jämnåriga killar kom dit och krävde nycklarna på deras mopeder. Rånarna gick till fysiskt angrepp och utdelade flera sparkar och slag mot fotbollskillarna varav en träffades med ett knytnävsslag i ansiktet. Rånarna fick även med sig en mobiltelefon, som låg i mopeden som stals.

19 maj

En ung kille blev rånad på sin moped vid Ålstensgatan vid 23-tiden. Killen blev hotad av flera gärningsmän.

 

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre