Föräldrar i bussprotest mot föreskolekrisen

Bussar knökfulla av barnvagnar och timslånga köer för att komma på bussen. Det blir en konsekvens om föreskolorna försvinner från Stora Essingen, enligt föräldrarna som protesterade i dag.

  • Publicerad 10:54, 20 maj 2016

Mitt i Kungsholmen har tidigare rapporterat om föreskolekrisen på Stora Essingen, där både Skogsmarkens förskola och Vängåvans förskola riskerar att stänga.

Förra veckan meddelade stadsdelen att barnen på Skogsmarken, där läget är mest akut, kommer att erbjudas platser över hela Kungsholmen till hösten och få förtur i kön om förskolan tvingas att stänga.

Men kritiken från föräldrar i området har varit stark och klockan åtta på fredagsmorgonen samlades 20-30 föräldrar, och många barn, på Essingetorget för att protestera och dela ut flygblad med information.

– Vi är jätteledsna och förtvivlade över situationen, säger Malin Öström som är på plats med sonen Emil.

Aktionen ska dels visa på hur kollektivtrafiken skulle påverkas om alla småbarnsfamiljer skulle behöva ta bussen över till Kungsholmen. Det tar nästan en timme innan alla föräldrar och barn har lyckats komma på en buss och lämna torget.

– Det är lite speciellt när man bor på en ö och alla måste ta sig härifrån, kollektivtrafiken skulle inte fungera.

– Och det drabbar inte bara oss, när vi får förtur i kön blir det ju svårare för familjerna på Kungsholmen att få en plats, säger Malin Öström.

Många av föräldrarna på plats menar på att en av anledningarna till att Stora Essingen var en attraktiv plats att flytta till var att det fanns förskolor på ön. Det skulle förändras helt om förskolorna skulle behöva stänga.

– Det känns jättetråkigt att kanske behöva flytta från ett ställe man älskar. Men det skulle bli stressigt att få ihop vardagen och barnpussel, säger Caroline Lindgren som är på plats med sonen Wilhelm som går på förskolan Skogsmarken och dottern Signe som snart ska börja förskolan.

Hans Kortz som också är på plats ser ytterligare en negativ konsekvens om förskolorna försvinner från ön.

– Lägenhets- och huspriserna kommer att gå ner här om det inte finns några förskolor i området. Det blir mindre attraktivt att bo här, säger han.