Drivande. Lugnet-bon Pernilla Alexandersson, ordförande i nya föreningen Värmdös samlade föräldrar: "Det är så många fel i det här på så många sätt" säger hon angående den planerade rockaden. Foto: Ingrid Walter

Föräldrar går samman för att hejda skolrockaden

Beslutet om att stänga och slå ihop flera förskolor och skolor i Gustavsberg har flyttats fram. Samtidigt har två upprop dragit igång för att hejda rockaden.

  • Publicerad 09:47, 21 okt 2020

Beslutet om den så kallade samlokaliseringen, som innebär sammanslagning och/eller nedläggning av ett antal förskolor och skolor på Värmdö, har skjutits upp till 5 november. Beslutet skulle från början ha fattats i oktober.

- Vi ser att tidsplanen medger att vi tar ärendet på ordinarie nämnd i november istället, säger Cecilia Lindberg, (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Under tiden har en ny, stor förening tagit form, nämligen Värmdös samlade föräldrar. De hade sitt första årsmöte i helgen och deras roll ska vara att samla alla föräldrar och föräldraföreningar som vill vara med, från alla förskolor och skolor i kommunen.

- Det ska möjliggöra för Värmdöföräldrar att kunna jobba lokalt utan att förlora helikopterperspektivet över skolpolitiska frågor. Vi vill vara delaktiga i processen med allt som rör skolor och förskolor på Värmdö, säger ordförande Pernilla Alexandersson.

Som en del av nya föreningen ingår Folkinitiativet. Det är ett försök att samla så pass många underskrifter från Värmdöborna att de kan kräva en folkomröstning om rockaden av förskolor och skolor, och förändringen i ö-skolorna.   

Parallellt med detta har en namninsamling startats för förskolan Farstaborg, som tidningen skrev om nyligen. Deras krav är att fasa ut stängningen av Farstaborg under ett antal år istället för att stänga den redan nästa sommar. Hittills har 224 personer skrivit under.

Kommunen vill stänga deras förskola

Upprop. Föräldrar och barn vid Farstaborgs förskola. Foto: Eva Tonström