STRUL. Föräldrar fick besked om skolplacering som inte innehöll någon skola. Felet berodde på tekniska problem hos kommunens leverantör. Foto: Anna Z Ek

Föräldrar fick felaktigt besked om skolplacering

Många föräldrar i Huddinge kommun fick på tisdagen ett meddelande om skolplacering där just den aktuella skolan utelämnats. "Det var ett handhavandefel hos vår leverantör", säger Jonas Westholm på kommunen.

  • Publicerad 13:08, 10 mar 2021

På grund av tekniska problem fick föräldrar som sökt skola inför läsåret 2021/2022 för sina barn, felaktig information i de placeringsbesked som skickades ut under tisdagen.

– Det var ett handhavandefel hos vår leverantör som skickar ut meddelanden. Det var ett human mistake, säger Jonas Westholm, processledare för skolvalet.

I placeringsbeskedet som skickades ut via sms och mejl stod det: "Ditt barn har fått en skolplacering på (ENHET) för läsåret 2021/2022.

– Ja, det var ju tur i oturen att de inte fick veta något alls, säger Jonas Westholm.

Rätt information har skickats ut

Han förklarar att det egentligen var två olika fel hos leverantören i Skellefteå.

– Först var det en gammal textmassa från förra året som inte var aktuell i år. Därefter var det ett systemfel på en av deras taggar som inte hämtade någon information. Det var inget som vi hade kunnat göra annorlunda från kommunens sida, säger Jonas Westholm.

Under onsdagsförmiddagen ska rätt information ha skickats ut till alla berörda.

Det är inte första gången som kommunen har tekniskt strul med information till skolföräldrar. I februari förra året fick många föräldrar ett frånvaromeddelande från Skola24 som rörde ett annat barn än deras eget. I det fallet var det kommunen som stod för felet.

Datahaveri på Skola24 – föräldrar informerades om fel barn