Missnöjet med stadsdelens förskolor har ökat, enligt en ny enkät. Foto: Mostphotos

Föräldrar: Farstas förskolor är sämst i stan

Sämst i stan – för andra året i rad. Och ännu sämre än i fjol. Resultatet av den årliga förskoleenkäten är ingen smickrande läsning för de ansvariga i Farsta stadsdel.

  • Publicerad 14:19, 12 jun 2018

 

Enkäten gäller både kommunala och privat drivna förskolor i Stockholm, och har gått ut till samtliga föräldrar med förskolebarn.

Nästan 2000 föräldrar i Farsta stadsdel har svarat. Och trots att Farsta låg i botten redan i fjol, har missnöjet ökat. Här är några exempel som visar trenden:

*Jag är som helhet nöjd med mitt barns förskola:

2018: 81 %

2017: 86 %

2016: 86 %

*Jag upplever att mitt barn känner sig tryggt på förskolan:

2018: 84 %

2017: 89 %

2016: 90 %

*Jag kan rekommendera mitt barns förskola:

2018: 79 %

2017: 83 %

2016: 85 %

M-kritik: ”Inte tagit frågan på allvar”

Nöjdheten har även minskat vad gäller bemötande, information, kost, rörelse, utveckling och lärande. I samtliga kategorier är Farstaborna mindre nöjda än snittet i Stockholms stad.

Så vad beror det på?

Moderaterna i Farsta pekar ut bristen på förskollärare.

– Vill vi ha en riktig förskola och inte bara förvaring, då måste vi få in fler förskollärare. Vi upplever inte att de rödgröna har tagit den frågan på allvar, säger Lars Jilmstad (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Det är hård konkurrens om förskollärare – vad vill ni göra konkret?

– Vi vill till exempel få barnskötare att vidareutbilda sig och kan tänka oss att bekosta det. Vi vill också att  förskollärarna får ägna sig åt den pedagogiska verksamheten, inte en massa andra uppgifter.

Lars Jilmstad (M).

Skyller på att förorter missgynnas

Nämndens ordförande Lars Bäck (V) är enig med oppositionen om att det krävs en satsning på mer personal.

– Nedgången i resultatet gäller både kommunala och fristående förskolor, det är oroväckande. Jag tror det handlar om personaltäthet. Farsta har som andra ytterförorter svårt att locka förskollärare. Vi behöver satsa på rekrytering, säger han.

Missnöjet är inte nytt. Varför har ni som ansvariga i stadsdelsnämnden inte lyckats lyfta förskolan?

– Det handlar om att vi behöver skruva på hela budgetsystemet. Förorterna missgynnas av fördelningssystemet av pengar från stadshuset. Det har vi i Vänsterpartiet länge varit kritiska till.

Men det drabbar väl inte bara Farsta. Varför ska just Farsta ligga i botten?

– Jag kan inte svara på det, jag har inte den detaljkunskapen. Det är något vi kommer att ta upp med vår förvaltning, vad man kan göra för att vända den här trenden.

Lars Bäck (V).

Även totalt i Stockholms stad har nöjdheten med förskolan minskat sen i fjol.

Det kan vara så att medvetandet har ökat

Emma Sjögren Teeling

Hökarängsbon och förskolläraren Emma Sjögren Teeling, aktiv i gruppen Föräldrar i förskoleupproret, tror att den ökade uppmärksamheten kring läget i förskolan kan ligga bakom trenden.

– Det kan vara så att medvetandet har ökat och att tystnadskulturen kring förskolan har brutits. Det kan också vara så att föräldrar, även om många är nöjda med rätten till heltid, ser vilka konsekvenser det har fått. Att de märker att ju mer pressad situationen blir för de anställda, desto mer personalombyte blir det, säger hon.

Emma Sjögren Teeling.

Lars Bäck (V) medger att införandet av rätt till heltid för föräldralediga kunde skötts bättre.

– Man möjligen kan vara kritisk till i efterhand är att det kunde ha behövts en större påse med pengar i samband med att det infördes, säger han.