Föräldrar dyker inte upp på vandringar

På fredag drar föräldravandringarna igång igen efter sommaruppehållet. Men långt ifrån alla föräldrar kommer till sina vandringar. – Vi vill få fler att vandra, säger Ola Åkesson, brottsförebyggande strateg.

  • Publicerad 11:38, 27 aug 2018

Förra veckan fick vissa föräldrar som har barn i årskurs 8 och 9 i Tyresö hem ett brev om att det närmar sig föräldravandringen. Två timmar per år vill kommunen att tonårsföräldrarna ska vandra.

– Vi vill få det tryggare och bättre för alla. Finns det flera vuxna ute i samhället är risken förhoppningsvis mindre att unga hamnar fel, säger Ola Åkesson, brottsförebyggande strateg vid Tyresö kommun, som är ansvarig för vandringarna.

Han berättar att långt ifrån alla föräldrar dyker upp när det är deras tur. Flera gånger det senaste året har vandringarna fått ställas in.

– Det är jättetråkigt. Jag vet inte varför inte fler kommer. Jag kan gissa att det handlar om att de kanske tycker att de har mycket att göra redan. Men det här är ju för ungdomarnas skull.

Vissa kommuner har ett system där en grupp frivilliga har hand om vandringarna. Varför har ni valt att alla ska delta?

– Vi vill att alla ska dra sitt strå till stacken, annars blir det lätt enstaka personer som bidrar hela tiden och det blir en tyngre arbetsbörda. Alla medborgare i kommunen kan i stället göra sitt lilla för att få ökad trygghet och minskat brottslighet bland unga. Vi och polisen kan inte lösa problematiken själva, alla måste hjälpas åt, säger Ola.

Vandringarna brukar vara på våren och hösten. På fredag är första gången efter sommaruppehållet.

– När det är någorlunda varmt ute är fler ungdomar ute. Nu kör vi till mitten av oktober.

Fakta

Så fungerar det

Föräldrar med barn i årskurs 6-9 blir schemalagda.

Varje vandring är två timmar, fredag och lördag kväll.

Vandringarna har en bestämd sträcka och utgår från de tre fritidsgårdarna.

Tyresö kommunen har ansvaret för vandringar. Svenska kyrkan hjälper till.

Källa: Tyresö kommun
Visa merVisa mindre