Föräldrar anmäler barnens ”rumplek”

Fem barn i åldern 3 till 4 år ska ha utsatts för en ”rumplek” på en förskola i Huddinge. Saker ska ha förts in i rumpan. Skolinspektionen granskar nu föräldrars anmälan.

  • Publicerad 00:00, 2 okt 2012

En förälder uppmärksammade att sonen klagade över smärtor i rumpan. En dag frågade sonen pappan om de ska leka rumpleken.

”Hur leker man den leken?” frågade pappan. ”Det gör ont och så kittlas det lite”, svarade sonen. ”Det är nog ingen bra lek. Jag vill inte att du leker den leken.”

En månad senare sa pojken att han inte vill leka rumpleken. ”Vad är det för lek?” frågade pappan. ”När man stoppar grejor i rumpan”, sa sonen då.

Händelsen finns beskriven i anmälan som har gjorts till Skolinspektionen. Det är pojkens föräldrar som har anmält förskolan för att ha brustit i tillsynen. De uppger också i anmälan att ytterligare fyra barn har utsatts för samma kränkande behandling.

När pojkens pappa var med vid förskolan en dag såg han själv hur ett barn blev påtvingat rumpleken i en koja, utan att förskolepersonalen såg någonting.

Förutom anmälarna har ytterligare fyra par föräldrar berättat att deras barn utsatts för rumpleken.

I anmälan menar föräldrarna att förskolelärarna borde ha uppmärksammat saken bättre. Bland annat tycker de att saken har tystats ner och att barnen har fått lida oerhört.

– Det är ett väldigt komplext ärende och jag har inte stött på någonting liknande. Men någonting mer än vad som finns i utredningen som Skolinspektionen nu granskar kan jag inte bekräfta, säger Ann-Christin Ehrengart, förskole- chef i Huddinge kommun.

Kommunen har i sitt svar till Skolinspektionen medgett att förskolan brustit i tillsynen av barnen.

Men om kommunen är skyldig till kränkande behandling av barn återstår att se.

– Alla barn har rätt till trygghet. Vi har vidtagit flera åtgärder på en gång och satt upp handlingsplaner. Jag tycker kommunen har tagit tillräckligt ansvar, säger Ann-Christin Ehrengart.

Maria Wigelius, utredare vid Skolinspektionen, känner inte heller till liknande händelser.

– Jag har inte hört om någonting sådant tidigare. Vad vi kommer fram till får vi se när utredningen är klar.

Fakta

Om anmälan

I mycket allvarliga fall kan Skolinspektionen besluta att tillfälligt stänga en skola, dra in tillståndet för friskola eller gå in och vidta åtgärder för kommunala skolor.

Vid mindre allvarliga brister kan Skolinspektionen i stället ge skolan en anmärkning eller avstå från att ingripa.

Källa: Skolinspektionen

Visa merVisa mindre