Många föräldrar med barn på Al-Azharskolan samlades igår i skolans matsal. Foto: Evelina Hertz

Föräldramöte på Al-Azharskolan: "Politiker och medier ni måste lyssna på oss"

Igår kväll samlades ett 60-tal föräldrar på Al-Azharskolan I Vällingby. Oro och frustration över de senaste dagarnas händelser blandades med en beslutsamhet om göra sina röster hörda.

  • Publicerad 08:15, 7 apr 2017

"Varför frågar ingen varför vi väljer den här skolan"?

I Al-Azharskolans matsal hjälps ett 60-tal föräldrar åt med att ställa i ordning stolar i en stor ring. Kvällens föräldramöte skulle först hållas i aulan men eftersom det är lättare att prata när alla kan se varandra blir det här istället. För behovet av att prata om de senaste dagarnas händelser är stort.

– Redan efter att teveprogrammet sändes i tisdags kände jag att det finns risk för en ny "Trollhättan". När vi fick veta om Soldiers of Odins besök på skolan igår så det kändes inte bra, säger föräldern Majna Ciber som har tagit initiativ till kvällens möte.

LÄS MER: Två ur Soldiers of Odin satte upp klistermärken på Al-Azhars skolgård

Många oroliga

Hon är inte ensam. Många är oroliga för sina barns säkerhet efter att två personer från det högerextrema nätverket Soldiers of Odin kommit till skolan. De är besvikna över att polisen inte har varit där under dagen och att skolan istället fått betala för en egen vakt.

LÄS MER: Al-Azharskolan tar in egna vakter för att skydda barnen

- Vem som helst kan komma in i skolan, det kan komma en galning hit. Vad kan vi som föräldrar göra för säkerheten? frågar en pappa.

De börjar diskutera om de ska ska turas om att vara där på dagarna och vakta eleverna.

– Jag tror inte att föräldrar ska vara här och vakta barnen för det kan göra att saker accelererar. Vi måste ringa till polisen och säga att vi är jätteoroliga och att de måste skydda barnen, säger läraren Abdinassr som jobbar på skolan sedan 14 år tillbaka.

De kommer överens om att det är en bra strategi. Medier och politiker bär ansvaret för stormen mot skolan, tycker de.

– Har man hittat ett problem - fine då pratar vi om det. Men med rådande samhällsklimat när man vet att muslimer är en utsatt grupp så undrar jag varför man gör det på det här sättet. Vill man skapa sämre förutsättningar för barnen? För det är precis så det har blivit, säger Majna Ciber.

– De säger att de tycker synd om våra flickor och om oss kvinnor. Men nu då, hur mår flickorna och kvinnorna nu? Vi är rädda. Vad gör ni nu? lägger en trebarnsmamma till.

LÄS MER: Eleverna efter kritiken mot Al-Azharskolan: "Kom och fråga oss istället"

Många kvinnor

Majoriteten av föräldrarna i ringen är kvinnor. De är trötta på att återigen behöva försvara sin religion och hur de framställs av medier och politiker.

– Jag har fyra barn i skolan. Två bär hijab och två gör inte det för att de inte vill bära slöja. Folk tror att vi tvingar våra barn men enligt islam får vi inte göra det. Vi ska uppmuntra våra barn men vi får absolut inte tvinga dem, säger Zina Abdullatif. 

– Istället för att försvara oss, för vi har gjort det i 20 år men de bryr sig inte, vill jag veta vad de gör om det det som hände i Trollhättan händer här? Tar medier och politiker sitt ansvar då? säger Majna Ciber.

Hon fortsätter:

– Vi blir utmålade som förtryckta kvinnor som inte kan något eller vet vårt eget bästa. Och som sätter våra barn i en "sån här" skola för att indoktrinera dem. Varför frågar ingen varför vi väljer den här skolan? Varför vi tycker att den är bra?

Den goda skolmaten, kompetenta och engagerade lärare och elevernas årliga skidresa som skolan betalar. Samarbetet med Folkuniversitetet som ger elever i årskurs åtta och nio möjlighet att delta i en engelskakurs med studiebesök till David Game Collage i London. Fina studieresultat och det faktum att barnen trivs. Det finns många svar på de frågorna här ikväll.

"Som en stor familj"

22-åriga Ilman Mohamed Said, före detta elev, pluggar idag kandidatprogrammet i matematik på universitet. Hennes småsyskon går fortfarande på skolan så hon är här tillsammans med sina föräldrar.

– Alla på skolan är som en stor familj och alla barn kan varandras namn. Hur coolt är inte det? säger hon.

Ilman Mohamed Said berättar att hon började i skolan i sjuan, när familjen flyttade till Vällingby. Innan dess gick hon i en kommunal skola och hade toppbetyg.

– Det var första gången jag var tvungen att kämpa för betygen. Jag var sämst och det var jättejobbigt. Men lärarna kämpade med mig så jag klarade nationella proven och fick bra betyg. I gymnasiet kunde jag allt innan de andra och alla brukade säga "vad smart du är", säger hon.

När hon fick höra att Soldiers of Odin varit på skolan igår blev hon rädd.

– Min första tanke var vad kommer hända med mina syskon? Var är deras safe zone nu? Det ska inte behöva ske något stort och tragiskt för att Sverige ska reagera. I slutändan är det här en grundskola och det handlar om barns säkerhet, säger hon.

Lugnar barnen

Skolans rektor Hussein Ibrahim är också med på mötet. Han berättar att han har fått många oroliga frågor från eleverna men att de flesta inte har handlat om ifall en galning skulle kunna komma till skolan.

– De frågar om skolan ska stängas och om deras skola inte kommer finnas kvar imorgon. Jag lugnar dem och säger att skolan inte kommer stänga imorgon, i år eller nästa år. Det som skulle kunna hända är att vi inte får ha religiösa inslag men förutom fredagsbönen har vi inte det idag heller, säger han.

Föräldrarna bestämmer att de måste göra något. Politiker, polisen och medier måste lyssna på dem nu. Zina Abdullatif berättar att när skolan var i blåsväder förra gången, på grund av den könsuppdelade idrotten, samlade hennes dotter ihop 305 namnunderskrifter tillsammans med en kompis. De skickade dem och ett brev till utbildningsminister Gustav Fridolin.

– De skrev att det inte handlade om en sjal eller om kläder. Utan att killarna tar mer plats än tjejerna som känner sig bekvämare med att ha gympa själva. Att det handlade om deras rätt till elevinflytande. De bjöd in honom att komma till skolan men fick inget svar.

LÄS MER: Elever på Al-Azharskolan slår tillbaka efter kritik om uppdelad gympa

Nu vill föräldrarna att statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och skolborgarråd Olle Burell (S) ska komma till skolan för att prata med dem och eleverna.

– Vi måste samla föräldrar, barn och andra som stöttar oss och demonstrera utanför riksdagen. Om de inte vill komma till skolan måste vi tälta där tills vi får prata med någon om hur vi ska lösa det här. De måste höra våra och barnens röster.

Tidigare om Al-Azharskolan i Vällingby Tidning

LÄR MER: Muslimska förebilder peppade Al-Azhars elever i Vällingby

LÄS MER: Al-Azharskolan i Vällingby vill ändra bilden av sig själv

Här är föräldrarnas krav

* Vi kräver våra barns säkerhet. Polisen måste komma hit och skydda våra barn,. Det här skapades av media och politiker så våra skattepengar måste gå till att skydda barnen.

* Vi kräver att Stefan Löfven, Olle Burell och Gustav Fridolin kommer hit och pratar med oss föräldrar och barnen.

* Vi kräver att media tar sitt ansvar för det som har hänt.

* Hur ska vi tolka det att ni inte kommer hit och pratar med oss? Att ni ignorerar att vi bjuder in er?

Visa merVisa mindre